Pixelul, punctul luminos, este unitatea de baza care permite masurarea definitiei unei imagini digitale. Un megapixel reprezinta un milion de pixeli. Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat este mai buna rezolutia imaginii.

Noul aparat de fotografiat, realizat de echipa coordonata de profesorul David Brady, de la Universitatea Duke din statul Carolina de Nord, inregistreaza o imagine de un gigapixel in mai putin de o zecime de secunda, scrie AFP, preluata de Mediafax.

Prototipul aparatului foto gigapixel sincronizeaza 98 de mici aparate intr-unul singur.

"Fiecare dintre micro-aparatele foto capteaza informatii dintr-o zona specifica a campului vizibil. Un procesor informatic conecteaza toate aceste informatii intr-o singura imagine cu un nivel de detaliere foarte inalt. In multe cazuri, aparatul poate sa capteze imagini ale unor lucruri pe care fotografii nu pot sa le vada ei insisi, dar pe care pot sa le detecteze dupa aceea in acele poze", a declarat inginerul american, citat de revista Nature.

Rezolutia acestui super-aparat este de cinci ori mai buna decat acuitatea vizuala de 20/20 a omului, intr-un camp vizual orizontal de 120 de grade.

Potrivit cercetatorilor americani, urmatoarea generatie de aparate foto cu gigapixeli ar putea fi disponibila in urmatorii cinci ani, cel putin pentru profesionisti, dupa ce componentele electronice vor fi miniaturizate si vor deveni mai eficiente.

Elementele optice reprezinta doar 3% din acest prototip, care are inca o marime impozanta (75x75x50 cm), restul fiind alcatuit din procesoare si alte elemente electronice.

Aparatul foto cu gigapixeli deschide noi perspective pentru ameliorarea securitatii aeroporturilor, a supravegherii militare sau in acoperirea mediatica a manifestarilor sportive.