Escapada din cotidian. 10 locuri salbatice in care merita sa te aventurezi
Asadar, departe de laptop si de smartphone. Deconectarea de la retea poate fi uneori o cura absolut necesara. De oxigen, chiar. De la frontiera de nord din Minnesota la padurile virgine din Spania si pana in insulele nelocuite din Indonezia: in acestea, dar si in multe alte locuri asemenea lor, Wi–Fi pur si simplu nu exista.
Expertii de la National Geographic, Lonely Planet si Trazzler au alcatuit o lista cu 10 destinatii de pe mapamond care iti ofera oportunitati minunate de escapada din viata cotidiana, moderna, agitata, obositoare. Spre lumi neexplorate, cu aer proaspat de munte sau miros sarat de mare. Cu oameni care au timp sa se bucure de natura si de tot ceea ce-i inconjoara. Cu traditii si obiceiuri uitate la orase. Cu lucruri ciudate pentru voi, cei „sechestrati” in birouri de sticla, conectati in permanenta la tehnologie, pasivi la lucrurile marunte, dedicati proiectelor cu multe zerouri. Lucruri uitate de oamenii de cariera, atenti la eticheta si branduri, ce se pierd printre planuri de afaceri si scopuri manageriale. Ce-ar fi daca, pentru cateva zile, ti-ai lua bagajelul in spate si ai porni in aventura vietii tale? Nu stii incotro s-o apuci? Iata cateva posibile destinatii:
Knoydart, Scotia
Pustiul din Knoydart le ofera vizitatorilor gustul unui litoral salbatic, a ceea ce coasta Marii Britanii obisnuia sa fie. Feribot, bocanci, teren accidentat – cam asa poate fi descris Knoydartul.
Cand ajungi la aceasta destinatie primitiva din nordul Scotiei, departe de civilizatie, „descoperi ca n-ai semnal la telefonul mobil si nu gasesti nici oameni si nimic altceva care sa perturbe frumusetea salbatica a acestui loc imens, secret”, asa cum obisnuieste sa spuna si redactorul Lonely Planet, Tom Hall.
Estul Etiopiei
Desi tinuturile muntoase din Etiopia sunt vizitate de foarte putini turisti, acestea raman insa o regiune neatinsa si nefamiliara occidentalilor. Harar, tara orasului inconjurat de ziduri vechi, atrage, in medie, cativa vizitatori curiosi, dornici sa exploreze locuri indepartate.
„Chiar si in 2011, aceasta este tara camilelor, a deserturilor dure si a unui popor nomad”, spune Tom Hall pentru Forbes. „In desert, cerul este de-a dreptul uimitor, descoperi in el practic o arta rupestra”, explica el.
Patagonia, Chile
Dura, frumoasa si plina de aventura, feribotul din Puerto Montt care te va duce catre Puerto Natales, toate astea alcatuiesc o excursie prin Patagonia de Nord, pe care nu o vei uita prea curand. Timp de patru zile, barca navigheaza de-a lungul canalelor din regiunea chiliana, Aisen. Nu trebuie sa uiti insa de vremea rece si nici de un poncho bun, este musai sa-l ai la tine, si asta pentru ca aceasta este una dintre cele mai umede zone de pe Pamant.
„Un turist a remarcat odata ca acesta este un loc in care dinozaurii foarte bine sa mai traiasca si astazi. Mai mult, cine poate sti ca nu este asa, de fapt”, povesteste Tom Hall. Locuitorii care traiesc aici se intretin din pescuit, asa ca nu trebuie sa te miri daca acestia te vor ruga sa devina pasageri la bordul barcii tale, cand te vei afla in trecere prin tinuturile chiliene. La poalele muntilor din Patagonia, gasesti zapada si ghetus. Aproape intotdeauna. Asadar, daca esti o persoana friguroasa din fire, iti recomandam o destinatie mai insorita decat Patagonia.
Satul Tachuan, Provincia Anhui, China
Poate ca pare destul de greu sa gasesti o destinatie linistita in China, nu foarte aglomerata, dar nu este imposibil. Situat intr-o regiune renumita pentru explozia in anotimpul de toamna, de frunze uimitoare, satul Tachuan este o zona solitara, indepartata, in care vei cunoaste o experienta traditionala pe care n-o vei putea uita vreodata. Construit la poalele muntilor, din departare, satul duce cu o pagoda.
„Intreaga vale este aprinsa in nuante de portocaliu, verde si maro, spre incantarea fotografilor care sosesc aici”, spune editorul Lonely Planet Asia-Pacific, Shawn Low, despre satul chinezesc Tachuan, in care timpul parca a stat in loc.
Tasmania, Australia
Aceasta destinatie este un vis pentru orice plimbaret, pentru orice om indragostit de excursiile la picior, pe munte. O plimbare pe munte, printr-o multime de ecosisteme australiene, prin Tasmania, inseamna de fapt, sa cunosti o lume total diferita de agitatia din Sydney. Timp de sase zile petrecute aici, unde vantul bate cu 40 de mile pe ora, descoperi toate terenurile tasmaniene, extrem de frumoase si de accidentate, care au devenit tot mai populare printre zonele cu tufisuri si zone necultivate.
Kerala, insula privata din India
Te-ai gandit vreodata sa inchiriezi o insula doar pentru tine? Stim bine ca a face asta nu este la indemana oricui. Dar Insula Coconut, situata in Kerala, este un real paradis tropical indian, in care vecini iti pot fi starcii, bufnitele si crabii, care populeaza plantatia de nuca de cocos, aflata la o oarecare distanta de insula.
Aceasta mica insula are o singura casa, pe care, daca vrei s-o inchiriezi, poate fi a ta. Cu tot cu insula. Unde mai pui ca aici poti sa pescuiesti si sa te rasfeti cu delicioasele feluri de mancare indiene, precum curry, korma vegetala sau pappadam. Toate astea doar pentry 120 de dolari pe noapte.
Asturias, Spania
Spania nu este reprezentata prea mult de campii uscate si terenuri arid – sunt aproximativ unsprezece paduri in intreaga Peninsula Iberica, resturi ale aceastei rezervatii. Accesul catre aceste destinatii este strict limitat - doar 20 de vizitatori ajung in aceste zone zilnic, asa ca, daca vrei sa cunosti Asturias, trebuie sa-ti rezervi calatoria din timp.
Excursia pana la Laguna si calatoria de sapte ore catre aceasta parte a Spaniei atrage cei mai multi turisti. Iar cea mai inspirata alegere in materie de cazare o reprezinta casele de oaspeti. Daca faci parte insa, din aceia mai pretentiosi cand vine vorba de servicii, gasesti si hoteluri care adopta conceptul pat si mic-dejun.
Orasul pierdut, Columbia
Folosit intre secolele XI si XIV ca loc de refugiu de indienii Tayrona, acest oras pierdut a fost descoperit recent. Cum poti sa ajungi aici? Calea de acces o reprezinta elicopterul sau o excursie de cinci zile, prin jungla deasa.
„Indienii Tayrona au fost capabili sa creeze civilizatii complexe in zone geografice in care noi, astazi, cu cizmele noastre moderne si cu echipamentele performante de alpinism, cu care facem drumetii high-tech, inca avem probleme sa le descoperim”, spune editorul executiv al Trazzler, Megan Cytron.
Insulele Karimunjawa, Palau, Indonesia
Acest arhipelag care contine 27 de insule tropicale, in largul coastei indonesiene, este protejat precum un parc marin - cele mai multe insule sunt nepopulate si poti ajunge la ele doar prin navigari cu barca din insula principala.
„Recifurile si epavele acestor insule sunt un paradis pentru scufundatori - si exista o multime de locuri in care te poti considera un fel de Robinson Crusoe”, crede Cytron.
Aici nu exista internet sau semnal la telefonul mobil. Nici macar un bancomat. Singurele lucruri pe care le vei gasi sunt plajele albe, recifurile de corali si un mediu in care apusurile de soare sunt de-a dreptul uimitoare, ofera un adevarat spectacol al vietii.
Ruta Poneiului Express: De la St. Joseph pana in Sacramento, California
Pentru acei calatori ce se afla in cautarea pentru unei excursii care sa se afunde in timp, le recomandam sa incerce ruta Poneiului Express, de care, suntem siguri, ca isi vor aminti mereu. Desi o mare parte din drumurile acestei calatoriei sunt moderne si tehnologizate (sunt portiuni in care gasim conexiune la internet), in Utah exista o portiune de 100 de mile, plina de pietris si murdarie. Aceasta din urma le ofera vizitatorilor imaginea acelor timpuri medievale.
„Este aceeasi ruta pe care o urmau calaretii medievali acum 150 de ani!”, explica Bleiberg.
Nu uita sa alimentezi rezervorul cu carburant inainte de a porni spre aceste locuri. Aici nu gasesti asemenea servicii, iar semnalul telefonului mobil nu are acoperire.
Sanctuarul Sierra Cincua Butterfly, Michoacan, Mexic
Aceasta este destinatia migratoare pentru miliarde de fluturi.
„Pare ca pomii au viata”, povesteste Bleiberg. „Este un moment National Geographic in care nu pot sa cred ceea ce vad. Literalment, sunt mai multi fluturi decat as fi putut crede ca exista”, spune acesta despre experienta traita in sanctuarul fluturilor din Mexic.