Primul popas facut de Charlie Ottley si echipa sa a fost in biserica si cimitirul vesel din Sapanta, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive cu scene din viata celor dusi, si mai ales pentru epitafurile pline de haz.

Foarte emotionant a fost, insa, popasul la Biserica de lemn din Sapanta-Peri, care are cea mai inalta turla de stejar din lume: 78 de metri. Crucea din varf este vizibila in Maramuresul istoric, chiar si peste Tisa. Aici, englezul aflat departe de tara a tinut sa aprinda doua lumanari in memoria parintilor sai.

Urmatorul popas: biserica din Desesti, aflata in patrimoniu Unesco. I-au atras atentia icoanele simple de aici, stergarele cu motive care se regasesc si-n lemn, dar si despartirea simbolica a raiului de iad (cadre cu un gard de metal, in biserica). Aici, o fata din corul bisericii l-a ajutat sa intre in atmosfera, cantandu-i o priceasna, un imn de slava a lui Dumnezeu.

"Aveti panduri si munti minunati, am avut si noi in Scotia acum 500 de ani, acum totul s-a taiat, e un desert. Aici aveti padurea, oamenii toti spun ca e minunat, si satele medievale sunt aici, exact ca acum cateva sute de ani, la noi, din pacate, am distrus tot",
a declarat Charlie Ottley, realizator tv.

Din fericire, multi romani sunt constienti de frumusetea Maramuresului, unde aleg sa isi petreaca vacantele de vara, cu familia. Totodata, aici vin si tineri ce regasesc tinuturile cu bucurie, dupa ce si-au facut alte concedii in strainatate.

Cel de-al treilea episod din Wild Carpathia va fi lansat la sfarsitul acestei toamne.