Forest City va fi un oras futurist cu zgarie-nori si vile, in partea malaysiana a stramtorii Johor.

Proiectul, estimat la 42 de miliarde de dolari (38 miliarde de euro), include locuinte, centre comerciale, scoli internationale, hoteluri si centre medicale pe o suprafata de 1.370 de hectare.

Orasul va avea propriul sau serviciu pentru imigranti.

Responsabili ai proiectului afirma ca au gasit deja cumparatori pentru 500 de locuinte, desi orasul ar urma sa fie gata abia in 2035. Analistii se indoiesc insa de succesul proiectului.

Totusi, chiar si in cazul in care proiectul ar avea succes, aparatorii mediului avertizeaza in legatura cu producerea unui dezastru pe plan ecologic: deversarea a circa 162 de milioane de metri cubi de nisip in mare ar putea sa distruga viata marina si sa modifice mareele.

Un studiu de impact asupra mediului, comandat de Country Garden Pacificview Sdn Bhd, arata ca acest proiect va antrena "pierderea definitiva a unor zone de pescuit traditionale" si va dauna mangrovelor. Studiul mai semnaleaza beneficii aduse economiei prin crearea a circa 62.000 de locuri de munca prevazute.

Directorul Country Pacificview, Mohamad Othman Yusof, afirma ca promotorii urmeaza cu scrupulozitate liniile directoare stabilite de guvernul malaysian pentru a reduce cat se poate de mult impactul asupra mediului.