Marti s-au implinit 210 ani de la aparitia slovacilor in Nadlac, iar cu aceasta ocazie Dragoni a declarat ca localitatea este un model de convietuire a minoritatilor, model care trebuie promovat in plan international, transmite Mediafax.

"Istoria ne-a aratat ca, de fiecare data, diversitatea poate deveni o problema. Istoria Nadlacului are multe lectii de invatat (…) Felicit orasul pentru succesul pentru care l-a inregistrat in domeniul diversitatii interetnice. Vom studia cu interes, la Strasbourg, solutiile implementate de administratia locala, care a facut din Nadlac un oras tolerant. Am avea nevoie de sute de orase cum este acesta in Europa. Este intentia mea sa includ Nadlacul in reteaua noastra de orase interculturale", a spus Gabriella Battaini-Dragoni. 

Vicepremierul slovac Miroslav Lajcak, ministrul al Afacerilor Externe, a declarat, la randul sau, ca propune Strabourg-ului adoptarea formulei "modelul nadlacan de solutionare a problematicii minoritatlor". 

"Nu ar trebui sa se umble dupa inspirartii doar in indepartata Scandinavie, ci si in cealalta parte a continentului (…) De-a lungul istoriei, slovacii si-au parasit locurile lor natale, dar in putine tari in care s-au stabilit au gasit conditii atat de bune de convietuire ca la Nadlac. Aici au reusit sa-si pastreze identitatea, sa-si dezvolte cultura", a spus Miroslav Lajcak.