Ridicata in secolul XIV, Cetatea Brasovului adaposteste astazi un restaurant cu specific medieval si un muzeu. Zidurile, bastioanele si curtile interioare vorbesc despre vremurile trecute, spre incantarea turistilor. Cu toate astea, proprietarul considera obiectivul neprofitabil si vrea sa-l vanda.

"O circulatie turistica mai slaba, din cauza puterii mai scazute de cumparare a populatiei Romainiei, dupa Revolutie, a facut ca unitatea de alimentatie publica sa nu fie dintre cele mai performante", explica Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania.

Vestea ca Cetatea se vinde ii lasa cu gura cascata pe turisti. In timp ce managerii spun ca nu au solutii, strainii stiu exact ce-i lipseste: promovarea. "As adauga doar mai multa informatie. Poate niste harti sau date despre cetate. Poate si un ghid, dar nimic mai mult. E nepretuita", spune un vizitator britanic.

Pretul de pornire: 3,5 milioane de euro

3,5 milioane de euro. Atat vrea proprietarul pentru aceasta bucata de istorie. Primaria Brasovului are prioritate la cumparare, dar nu are atatia bani.

Cea mai frumoasa panorama a Brasovului poate fi admirata de aici, de pe Tampa. Surprinzator, insa, restaurantul aflat chiar in acest loc nu este profitabil, sustine proprietarul. Problema restaurantului o reprezinta accesul. Telecabina - care apartine unei altei firme - are program doar pana la 18:00 seara. "Ar fi un loc minunat de unde sa vezi rasaritul sau sa ai o cina romantica. Ar fi minunat daca ar fi deschis macar pana la ora 20:00 sau 22:00, cel putin", e de parere un alt turist englez.
 
Si nu doar cetatea Brasovului este de vanzare. Acelasi proprietar vrea sa scape si de restaurantul Casa Padurarului. Culmea, e situat intr-o zona prin care trec, zilnic, mii de turisti, majoritatea straini. Viitorul cumparator nu va trebui decat sa iasa in calea lor si sa le arate meniul - exclusiv vanatoresc. Succesul depinde insa doar de un manager priceput, interesat sa faca profit.