Ce se întâmplă cu turiștii plecați în vacanță cu Thomas Cook, după ce touroperatorul și-a anunțat luni falimentul. Compania, vândută integral sau pe bucăți
Touroperatorul Thomas Cook va fi vândut integral sau parţial, a anunţat luni Neset Kockar, al doilea mare acţionar al companiei britanice aflată în faliment, transmite Reuters.
Neset Kockar, care deţine o participaţie de 8% la Thomas Cook, a precizat că va aştepta să vadă ce i se oferă înainte de a decide dacă va achiziţiona mai multe active.
Thomas Cook are datorii de milioane de lire sterline către companii turceşti, care ar putea să-şi piardă banii după vânzarea companiei britanice, a explicat Kockar. Acesta este şi preşedintele firmei turceşti Anex Tour, care se ocupă de turişti din ţări ca Rusia şi Ucraina.
Conform datelor BBC, aproximativ 600.000 de clienţi ai Thomas Cook sunt în vacanţă în acest moment. Între timp, la Bucureşti, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) analizează dacă există şi turişti români printre cei afectaţi de această situaţie.
Autoritatea Aeronautică Civilă din Marea Britanie (CAA) a anunţat luni că organizează repatrierea a 150.000 de turişti britanici afectaţi de falimentul companiei. Ministerul britanic al Transporturilor a evaluat costul operaţiunilor de repatriere a turiştilor britanici la aproximativ 100 milioane de lire sterline (113 milioane euro).
Un oficial din Ministerul Turismului din Grecia a apreciat că aproximativ 50.000 de turişti au rămas blocaţi în Grecia, în principal pe insule, ca urmare a falimentului touroperatorului britanic Thomas Cook.
Turiştii blocaţi în Grecia, în principal turişti britanici, sunt în vacanţă în insulele Zakynthos, Kos, Corfu, Skiathos şi Creta, a declarat oficialul. "Principala noastră prioritate este să îi ajutăm să ajungă acasă", a mai spus oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
În paralel, Ministerele de Finanţe şi de Turism din Turcia au anunţat că lucrează la un pachet de sprijin financiar pentru companiile locale afectate de falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook.
Potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului Turismului din Turcia, un număr de 21.033 de clienţi ai Thomas Cook sunt în prezent în vacanţă în Turcia. Ministerul Turismului mai informează că pachetul de sprijinire a firmelor locale va fi pus în aplicare în cel mai scurt timp posibil.
Operatorul turistic britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekend-ului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în "lichidare imediată".
Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde e lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani, însă, compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour operatori şi un mediu economic incert în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi al deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde de lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.
Mai multe despre:
#Thomas Cook#turism
Pe acelasi subiect: