Bloomberg: Cel mai nou restaurant cu specific japonez din Londra va fi condus de un chef roman. Povestea inginerului mecanic ce s-a reprofilat in Marea Britanie in tainele "haute cuisine"
Bucatarul-sef al unui nou restaurant cu specific nipon, izakaya, ce promite sa se impuna drept unul dintre cele mai bune localuri de acest fel din Londra, va fi un inginer mecanic roman care s-a reprofilat in Marea Britanie in tainele "haute cuisine", moteaza Bloomberg.
Alex Craciun (30 de ani) este cel ales de chef-ul si patronul de restaurante Jason Atherton pentru a conduce bucataria de la "Sosharu", ce se va deschide la Clerkenwell, in Londra, la 7 martie.
Jason Atherton este un chef celebru care si-a deschis recent un restaurant la Sydney si care detine un veritabil imperiu culinar cu locatii in New York, Dubai, Shanghai, Singapore si Hong Kong.
La Londra, el are cinci restaurante, printre care si cunoscutele "Pollen Street Social" si "Berners Tavern". Iar "Sosharu" va fi cel de-al saselea sau local din capitala britanica.
Daca Jason Atherton face parte din elita "haute cuisine" internationala de mai bine de 15 ani, inginerul mecanic Craciun a inceput de jos, ajutand in bucataria unor localuri din Romania, de unde a furat meserie.
In urma cu aproximativ 10 ani, el s-a mutat de la Brasov la Newcastle, unde s-a angajat la un pub local.
La inceput "a fost ingrozitor", povesteste el razand.
"A fost destul de greu, nu vorbeam nici limba si intelegeam destul de putin din ce mi se spunea. Dar am facut tot ce am putut si, in pofida greutatilor, m-au promovat. Dupa cinci luni, eram responsabil de intreaga bucatarie. Faptul ca eram nou venit in aceasta tara m-a motivat, mi-am dorit sa muncesc mai mult si asa a inceput totul. Daca m-as fi dus in alta parte, la un restaurant cu stea Michelin, ar fi fost cu totul altfel pentru ca m-ar fi descurajat si as fi fost mai speriat. Dar stiam ca pot sa prepar mancaruri mai bune decat ei si acest lucru mi-a dat incredere", a povestit Alex Craciun.
Brasoveanul a descoperit aromele japoneze la "Maze", unde Atherton serveste un meniu eclectic de preparate cu diferite influente asiatice.
"A fost o experienta cu totul speciala pentru mine", isi aminteste Alex Craciun.
"Am lucrat la Maze timp de aproape 3 ani si apoi m-am hotarat: Asta e! Voi munci in Japonia si voi vedea cum merg lucrurile acolo".
Romanul a reusit sa se angajeze in restaurante din Tokyo si Osaka, in pofida evidentei bariere de comunicare.
In cazul celebrului restaurant ''RyuGin'', din Tokyo, Alex Craciun se ducea si se posta la usa, afara si statea pur si simplu acolo. A repetat acest lucru in fiecare zi pana a fost primit in bucatarie. A fost prima din cele cateva vizite pe care le-a facut in Japonia, unde a muncit oriunde a fost primit sa o faca, de la un mic restaurant de familie care servea taitei, pana la temple ale gastronomiei notate cu trei stele Michelin. In toata aceasta perioada, Jason Atherton i-a fost mentor intr-ale bucatariei.
Pentru a se pregati de conducerea restaurantului "Sosharu", Craciun s-a mutat in Japonia si a urmat timp de un an cursurile Scolii Culinare din Kyoto. El a lucrat la "Kikunoi", in Kyoto, sub indrumarea lui Chef Yoshihiro Murata, dar si la RyuGin, sub indrumarea lui Seiji Yamamoto.
"Cand am plecat de acasa mi-am spus ca voi lipsi doar un an. Acum, 9 ani mai tarziu, imi este dor de mama si de tata, de fratele meu, de familia mea si incerc sa-i vizitez in fiecare an, de Craciun. Nu vreau insa sa ma intorc definitiv", a declarat Alex Craciun.