Principalele cifre al Jocurilor Olimpice de la Soci:

Este pentru prima data cand Rusia gazduieste Jocurile Olimpice de iarna. In 1980, URSS a gazduit, la Moscova, Jocurile Olimpice de vara.

Potrivit estimarilor organizatorilor, Jocurile Olimpice de iarna de la Soci vor fi urmarite de trei miliarde de telespectatori.

Aproximativ cinci miliarde de euro (214 miliarde de ruble) au fost investite in constructii si pregatirea Jocurilor Olimpice, a anuntat vicepremierul Rusiei, Dmitri Kozak. Prin adaugarea cheltuielilor legate de infrastructura suma totala a ajuns la 37 de miliarde de euro (1.500 de miliarde de ruble). Aceasta cifra, anuntata de Kozak la inceputul anului 2013, face din competitia de la Soci cea mai scumpa din istoria Jocurilor Olimpice de iarna.

8,3 - este temperatura medie in luna februarie la Soci, aceasta fiind cea mai mare medie de temperatura pentru o editie a Jocurilor Olimpice.

20 este varsta singurului participant din Zimbabwe la JO. Schiorul Luke Steyn s-a nascut la Harare, dar s-a mutat impreuna cu familia in Elvetia pe cand avea doi ani.

30 este diferenta de ani intre primul si ultimul participant din Insulele Virgine Britanice la o editie a Jocurilor Olimpice de iarna. Peter Adam Crook va lua startul la Soci in proba de half-pipe, dupa ce Erroll Fraser a participat la JO de la Sarajevo (1984), in proba de patinaj viteza.

55 este varsta pe care o va avea la Soci printul german de origine mexicana Hubertus Rudolph von Furstenberg-von Hohenlohe-Langenburg, cunoscut sub numele de Hubertus von Hohenlohe. Schiorul mexican va participa pentru a sasea oara la o editie a Jocurilor Olimpice de iarna si va deveni al doilea cel mai in varsta concurent din istoria JO.

98 este numarul medaliilor de aur ce se vor atribui la Jocurile Olimpice de la Soci (acelasi numar vor fi si pentru cele de argint si bronz), cu 12 mai multe decat la editia precedenta de la Vancouver.

148 este numarul aproximativ de kilometri patrati ai orasului Soci, considerat cel mai intins din Europa.

340 - 340 de euro (13.048 de ruble) este pretul maxim al unei camere de hotel de cinci stele la Jocurile Olimpice, in conformitate cu limitele impuse de guvernul rus.

367 este numarul de kilometri de drumuri construite in Soci, pe langa cele 77 de poduri si cei 201 kilometri noi de cale ferata.

1920 este anul cand hocheiul pe gheata a intrat la Jocurile Olimpice, dar nu la cele de iarna, ci la cele de vara de la Anvers. Atunci, medaliile de aur au fost cucerite de canadieni.

7.000 este numarul de sefi de sala, bucatari, chelneri, barmani si casieri care vor lucra in perioada Jocurilor Olimpice.

13.000 este numarul aproximativ al jurnalistilor acreditati pentru Jocurile Olimpice, cu 3.000 mai multi decat la Vancouver in 2010.

14.000 este numarul de persoane care au purtat sau poarta torta olimpica prin 2.900 de localitati din Rusia, pana ce aceasta va ajunge la ceremonia de deschidere a competitiei, in 7 februarie.

25.000 este numarul de voluntari care fac diferite munci precum soferi, interpreti sau insotitori.

40.000 sunt kilometrii pe care ii va parcurge torta olimpica, inclusiv in spatiu, pana la ceremonia de deschidere.

60.000 este numarul muncitorilor care au lucrat pe santierele din Soci pentru amenajarea locatiilor pentru Jocurile Olimpice.

265.000 sunt litri de supa care vor fi pregatiti in perioada JO.

Indignare. Camerele de hotel in care sunt cazati ziaristii de la JO ar fi supravegheate video

Oficialii rusi au afirmat ca plangerile unor jurnalisti privind hotelurile din Soci sunt exagerate, precizand ca supravegheaza video camerele in care acestia sunt cazati, fapt care a atras insa alte proteste la nivel international privind nerespectarea intimitatii oaspetilor acelor hoteluri.

Mai multi jurnalisti acreditati la Jocurile Olimpice de la Soci au inceput in urma cu cateva zile sa impartaseasca pe reteaua Twitter experientele lor hilare si grotesti din hotelurile in care au fost cazati pentru a acoperi mediatic acest eveniment sportiv, dupa cum a relatat pe 5 februarie washingtonpost.com.

Unii ziaristi care au sosit la Soci au descris pe retelele de socializare, precum Twitter, conditiile "ingrozitoare" de cazare din acest oras, in care sunt deja pregatite pentru a-si primi oaspetii doar sase din cele noua hoteluri in care se pot caza reprezentantii media. Hotelurile sunt inca in constructie. Apa, daca chiar curge, nu este potabila. Un fotograf german a declarat pentru AP, weekendul trecut, ca in perimetrul hotelului sau circula caini vagabonzi, iar muncitorii inca umbla prin camerele din hotel.

Potrivit Wall Street Journal, vicepremierul rus Dmitri Kozak, care este responsabil de pregatirile pentru Jocurile Olimpice de la Soci, a impartasit punctul de vedere al mai multor oficiali din Rusia, potrivit carora unii vizitatori din Occident incearca in mod premeditat sa saboteze ceremonia de deschidere a evenimentului sportiv, din cauza prejudecatilor fata de Rusia. Aceasta afirmatie a lui Dmitri Kozak a starnit insa un val de indignare, presa internationala aratandu-se stupefiata ca autoritatile ruse ii supravegheaza pe jurnalistii cazati in hotelurile din Soci chiar si in timp ce acestia fac dus.

Ulterior, un purtator de cuvant al lui Dmitri Kozak a declarat ca nu exista supraveghere video in camerele de hotel in care sunt cazati oaspetii si nici in baile acestora.

Purtatorul de cuvant al lui Kozak a precizat ca echipamentele de supraveghere video au fost folosite in timpul lucrarilor de constructie a hotelurilor si in timpul pregatirii acestora pentru primirea oaspetilor.

Pe de alta parte, si un oficial al unei companii care a construit mai multe hoteluri la Soci a afirmat ca nu exista echipamente de supraveghere in camerele ocupate de oaspeti.

Cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna debuteaza oficial vineri la Soci si se va incheia pe 24 februarie.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc astazi, la ora 18.14, pe Stadionul Fist. Secretul invaluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei editii a JO, iar Soci nu se abate de la regula, insa s-a putut afla ca evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fist, va fi centrat pe istoria si pe cultura Rusiei, cu puternice conotatii politice si diplomatice.