“Romania nu-si poate permite in momentul de fata sa reduca cotele de impozitare” , spune Gheorghe Ialomitianu,  ministrul Finantelor.

Este prima reactie clara a ministrului Finantelor la propunerea de reducere a TVA-ului la 5% pentru alimente si a cotei unice la 10%, ambele aprobate de Senat.

Exista insa alte masuri de sustinere a mediului de afaceri,  reducerea contributiile sociale si renuntarea la impozitul forfetar care este prea scump.

“Avem stipulat si in scrisoarea cu FMI si Comisia Europeana sa reducem contirbutiile sociale. Se discuta de jumatatea anului 2011”, a spus Ialomitianu .

Pare sa se rezolve si problema stimulentelor bugetarilor. Desi salariile nu pot creste cu mai mult de 15%, seful de la finante si-a bugetat totusi pentru propriul minister 2,4 miliarde de lei in plus pentru sporuri.

 “Stimulentele nu erau cuprinse in buget. Acum vor fi prinse in buget si de aici vine cresterea respective” spune ministrul finantelor

Gaura din buget ramane una mare si in 2011 motiv pentru care va continua vanatoarea evazionistilor. Chiar si cu elicopterul.

“In Bulgaria, Fiscul a inceput sa se plimbe cu elicopterul deasupra cartierelor rezidentiale care au apraut peste noapte. E o metoda, este o metoda, sigur, o luam in calcul. Trebuie sa beneficiam de expertiaza altor tari. De ce sa nu beneficiem de expertiza Bulgariei", explica Ialomitianu.

Desi bugetul are nevoie disperata de bani ministrul finantelor considera impozitarea bisericii... neortodoxa: Nici legalizarea prostitutiei nu ii surade!