Acesta prevede aplicarea unei sanctiuni contraventionale, in prima faza, in valoare de 1.000 de lei, persoanelor care nu se prezinta la vot. Apoi, daca persoana care a fost deja amendata nu se prezinta nici a doua oara la vot, va fi sanctionata cu taierea indemnizatiilor si ajutoarelor acordate de stat. In final, la a treia abatere, persoana respectiva va fi stearsa din listele electorale.

Acest proiect de lege a fost initiat de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru si de deputatul independent Mircia Giurgiu. Deocamdata insa, cei care nu au de gand sa voteze nu au de ce sa se teama, deoarece acest proiect de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Contactat de stirileprotv.ro, deputatul Tudor Ciuhodaru a declarat ca nu crede ca legea va fi adoptata si in Parlamentul Romaniei. "Sa nu exageram. I-ati vazut vreodata pe parlamentari sa faca ceva? Din punctul meu de vedere, singura sansa de a schimba 20 de ani de alegeri cu mijloace mai putin ortodoxe este sa mergem la vot." a declarat Ciuhodaru.

De altfel, cei doi initiatori ai acestui proiect afirma sustin ca votul obligatoriu ar avea drept rezultat un grad mai mare de legitimitate a alesilor. De asemenea, un alt efect ar fi reducerea numarului de voturi fraudate si a cazurilor de mita electorala.