In acest stat, sinonim cu opulenta, trei conationali fac bani din gatit, organizarea de nunti sau ca angajati ai unor companii petroliere si sunt foarte multumiti.

Qatar. In aceasta tara bogata din golful Persic, cu 2,1 milioane de locuitori, 88% sunt expati. Adica straini veniti sa faca bani. Intre ei si Cipran, care lucreaza in bucataria unui hotel de lux. S-a mutat la Doha de patru luni: "Am venit pe 13 ianuarie, zi cu noroc".

In Romania a gatit pentru Mel Gibson, Madonna si Nicolas Cage. Acum le face paste celor mai bogati oameni din Golf. Pe un salariu mult mai mare decat cel din tara: "Ceva cam triplu fata de cei 1.600 lei. Cazare, transport gratuit, trei mese pe zi gratuite. Am invatat pentru prima data in cariera ce inseamna sa ai bani de la o luna la alta".

In regatul din Golf bogatia si opulenta sunt la ele acasa. Cand ajungi pentru prima data in Doha, orasul iti taie pur si simplu rasuflarea. Capitala Qatarului poate concura cu usurinta cu New York-ul sau Londra. Iar qatarezii sunt cel mai bogat popor din lume. Traiesc mai bine decat luxemburghezii sau elvetienii, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 100.000 de dolari pe an. Din acest motiv, milioane de oameni din lumea intreaga incearca sa vina aici sa-si gaseasca un loc de munca.

Cristian Stanculescu locuieste de trei ani aici, cu sotia si copilul. Lucreaza pentru o companie de petrol si gaze. Strainii, cum sunt si angajatorii lui, trebuie sa isi imparta profitul cu firmele locale daca vor sa aiba acces la resursele Qatarului: "Qatarezul de rand traieste foarte bine, pentru ca statul are grija de el. Ca sa deschizi o companie, 51% trebuie sa fie a qatarezuluI. El nu face nimic si imparte profitul".

In schimb, odata ajuns nu mai platesti aproape nicio taxa.

Qatarul este una dintre cele mai deschise tari din regiune. Sunt inclusiv locuri unde se poate bea alcool si cluburi deschise pana noaptea tarziu. Un alt motiv pentru care occidentalii vor sa lucreze aici.

Lucian este managerul unei firme care organizeaza nunti de lux. Nunti care ajung sa coste milioane de dolari.

Potrivit statisticilor, peste 2.000 de romani muncesc si traiesc in Qatar.