România, pe ultimele locuri în UE la contracte de muncă temporare și part-time. Un sfert din polonezi și spanioli au joburi temporare
Angajati, birou, joburi, afaceri
Cel mai scăzut procent de angajaţi cu contract temporar de muncă în UE se înregistra anul trecut în România (1%), Lituania (2%), Estonia şi Letonia (ambele cu 3%), iar cel mai ridicat în Polonia şi Spania (ambele cu 26%), Portugalia (22%) şi Croaţia (20%), arată datele unui studiu dedicat pieţei forţei de muncă din UE, publicat luni Eurostat.
Posibilitatea găsirii unui loc de muncă permanent a scăzut uşor în perioada 2002 - 2017, iar procentul angajaţilor cu contract temporar de muncă din UE a crescut de la 11% în 2002 la 13% în 2017.
Ponderea femeilor din UE care lucrau anul trecut cu contract temporar de muncă (14%) era aproape similară cu cea a bărbaţilor (13%).
Creşterea numărului de angajaţi care lucrează în regim part-time reprezintă o altă schimbare semnificativă a condiţiilor de muncă. Procentul persoanelor din UE care lucrează în regim part-time a urcat de la 15% în 2002 la 19% în 2017.
Ponderea femeilor din UE care lucrau anul trecut în regim part-time (31%) era era mult mai ridicată decât cea a bărbaţilor (8%).
Cel mai scăzut procent de angajaţi care lucrează în regim part-time în UE se înregistra anul trecut în Bulgaria (2%), Ungaria (4%) şi Croaţia (5%), iar cel mai ridicat în Olanda (47%), Austria (28%), Germania (27%), Belgia şi Marea Britanie (ambele cu 24%).
Şi România se află printre statele cu cel mai scăzut procentul de angajaţi care lucrează în regim part-time, cu 6,5%.
Pe acelasi subiect: