Potrivit sursei citate, Romania si Israel au in vedere incheierea unui Protocol intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontiera din Israel referitor la trimiterea unor muncitori la lucru in Israel, in domeniul constructiilor.

"Protocolul este in curs de negociere si exista interes de ambele parti pentru finalizarea sa. In perioada urmatoare sunt avute in vedere contacte diplomatice bilaterale care vor constitui noi oportunitati de avansare a negocierilor pe marginea Protocolul mentionat", precizeaza MAE.

In vederea ajungerii la un acord au avut loc mai multe runde de negocieri, la Bucuresti si Ierusalim, "Romania urmarind constant respectarea intocmai a dreptului international, pozitiile Uniunii Europene, precum si protejarea cetatenilor romani aflati in afara teritoriului national", informeaza Ministerul de Externe.

Astfel, intre 2011 si 2012, a fost agreat un set de clauze, iar in cursul anului 2013 s-a convenit asupra "unor mecanisme de avansare a negocierilor", prin urmare, in luna august, autoritatile romane au trimis o noua varianta de text, urmand ca partea israeliana sa formuleze "eventuale observatii".

MAE mai spune ca textul acordului va fi facut public abia dupa finalizarea negocierilor.

O disputa diplomatica a aparut intre Romania si Israel dupa ce Bucurestiul a refuzat ca muncitori romani sa lucreze in colonii israeliene din Cisiordania, in contextul in care Uniunea Europeana critica activ activitatile de colonizare intr-o zona revendicata de palestinieni, informeaza AFP, preluata de Mediafax.

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, citat de AFP, negocierile intre guvernele de la Bucuresti si Tel Aviv privind sfera de activitate a muncitorilor romani au esuat in urma cu un an, dar ambasada Israelului din Romania a relansat de curand discutiile cu Executivul roman.

Conform surselor citate, precedentul Guvern al Romaniei ceruse asigurari din partea Ministerului israelian de Externe ca muncitorii romani nu vor fi angajati pentru lucrari de constructii in coloniile din Cisiordania. Guvernul israelian respinsese aceasta solicitare.

Avi Primor, fost ambasador israelian in Germania si la Uniunea Europeana, a explicat ca Romania "nu face decat sa urmeze politica UE, care nu este indreptata impotriva Israelului, ci impotriva colonizarii si ocupatiei".

"In contextul reluarii negocierilor israelo-palestiniene, Guvernul israelian se preteaza la tot felul de provocari, anuntand in cel mai dur mod posibil o serie de proiecte de constructii in colonii", a precizat Avi Primor.

Uniunea Europeana a adoptat, in iulie, masuri care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2014 si care prevad incetarea cooperarii cu institutii si companii israeliene care au activitati in zone palestiniene si siriene aflate sub control militar israelian.