45% dintre persoanele intervievate vor o saptamana de lucru de 35 de ore, 18,5% vor sa munceasca intre 21 de ore si 34 de ore, iar 4,8% mai putin.

In prezent, 17,9% dintre participantii la cercetare muncesc 35 de ore, iar circa 9% mai putin. Oficial, saptamana de lucru din Germania este de 40 de ore. 

"Oamenii vor un nou echilibru intre munca si viata privata", a declarat presedintele sindicatului, Detlef Wetzel. El a spus ca acesta va fi unul dintre subiectele de discutie ale societatii in anii urmatori si a cerut ca munca sa se adapteze vietii oamenilor si nu invers. 

Ministrul Muncii, Andrea Nahles, a fost surprinsa de amploarea raspunsurilor in favoarea saptamanii de pana la 35 de ore si a conchis ca germanii vor mai multa flexibilitate pentru a se consacra copiilor si parintilor. 

Potrivit IG Metall, flexibilitatea ceruta angajatilor, de a fi dispusi sa munceasca si in afara orelor de program, nu trebuie sa fie un drum cu sens unic. 

Sondajul a aratat ca 78% dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa se adapteze flexibilitatii cerute de angajatori, dar cer in schimb aceeasi flexibilitate din partea acestora. 

Potrivit unui alt sondaj, publicat marti in Franta, aproape 7 salariati europeni din 10, respectiv 67%, au afirmat ca sunt solicitati sa munceasca in afara orelor de program. 

Sondajul a fost realizat online de Edenred-Ipsos, in randul a 8.800 de salariati europeni din opt tari, respectiv Germania, Belgia, Spania, Franta, Italia, Portugalia, Suedia si Marea Britanie. 

Intre principalele preocupari ale respondentilor in aceasta cercetare se afla nivelul salariului (40%), pastrarea locului de munca (38%), precum si timpul consacrat muncii (22%). In aceasta ultima privinta, interesul angajatilor este in crestere in unele tari, cum este Germania (+12 puncte procentuale fata de anul 2013).