Statul, care le impune patronilor un salariu minim de 900 de lei, isi plateste mai prost angajatii. Ministrul Muncii recunoaste ca in sistemul public exista salarii mai mici decat minimul pe economie
Bani
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca, din anul 2015, toti angajatii vor avea salariul cel putin la nivelul celui minim pe economie, respectiv 900 de lei, in conditiile in care, in momentul de fata, din cauza grilelor de salarizare diferentiate, unii angajati ajung sa castige mai putin de 900 de lei pe luna, Rovana Plumb facand referire la angajati din domeniul medical.
"Am un mesaj catre toate confederatiile sindicale, in ceea ce priveste suprapunerea claselor de salarizare. Ca urmare a masurii luate de Guvernul Ponta de crestere a salariului minim pe economie la 900 de lei, vreau sa va spun ca la nivelul ministerului Finantelor, ministerului Muncii si ministerului Dezvoltarii si Administratiei s-a constituit un grup de lucru care va analiza toate propunerile si observatiile venite din partea sindicatelor in ceea ce priveste suprapunerea salarizarii, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. In momentul de fata, avem 15 clase de salarizare care se suprapun. Se lucreaza in asa fel incat sa se clarifice care sunt coeficientii de salarizare", a explicat ministrul Muncii, potrivit Mediafax.
Salariul minim pe economie este folosit, in general, ca referinta pentru toate celelalte salarii, dar numai in sistemul privat. Patronii sunt obligati prin lege sa ofere angajatilor minimum 900 de lei si sa calculeze toate celelalte salarii, in functie de studii, in raport cu aceasta suma. Cine nu respecta legea primeste amenda de la Inspectia Muncii.
Regula nu este valabila si in sistemul public, aflat sub palaria Legii salarizarii bugetarilor, greu de aplicat din cauza deselor modificari, a reducerilor si a indexarilor ulterioare a salariilor, pentru ca aici indicatorul de referinta a ramas cu mult in urma salariului minim, respectiv la 600 de lei, acelasi de la intrarea in vigoare a legii, in 2010 (LEGE-CADRU Nr. 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice). Astfel, coeficientii de salarizare din legea privind personalul angajat la stat sunt inmultiti cu aceasta valoare, rezultand si unele salarii, aflate la baza de jos a grilei, mai mici decat minimul pe economie, de 900 de lei.
La o intalnire cu reprezentantii sindicatelor, ai pensionarilor si cu sefii de deconcentrate, la Cluj, Rovana Plumb a mai spus ca pensiile vor fi indexate cu cinci procente, in raport cu rata inflatiei, de la 1 ianuarie 2015, si ca, in prezent, la nivelul ministerelor Muncii si Finantelor se lucreaza la o masura prin care ar putea fi majorate pensiile mici, tot de anul viitor.
Ea a adaugat ca se va reveni si la acordarea de pensii speciale personalului navigant, aproximativ 1.800 de persoane, piloti si stewardese.
Pe acelasi subiect: