Sindicatele acuza Guvernul ca incurajeaza frauda fiscala pe piata muncii si plecarea tinerilor in strainatate prin desfiintarea Inspectiei Muncii
Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa. Foto: Mediafax
Confederatia Sindicala "Cartel Alfa" cere retragerea OUG privind comasarea Inspectiei Muncii cu Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, intrucat decizia incurajeaza frauda fiscala pe piata muncii si transforma IM "intr-un apendice politic cu caracter de ajutor social".
"Comasarea Inspectiei Muncii cu Agentia Nationala pentru Plati si Inspectiei Sociala intr-o singura agentie nationala, pusa in subordinea unui presedinte echivalat cu un secretar de stat numit politic, nu are nicio justificare (cele doua institutii au competente si atributii distincte, fara legatura) si pare sa fie realizata cu unicul scop de a diminua eficienta si ingreuna activitatea de control pe care o desfasoara in prezent inspectorii de munca. Abrogarea Legii inspectiei muncii determina totodata eliminarea participarii reprezentantilor partenerilor sociali (patronate si sindicate) la actul de consultare colectiva in Consiliile Consultative existente la nivel national si judetean in cadrul Inspectiei Muncii", arata confederatia sindicala, intr-un comunicat de presa.
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" acuza Guvernul ca sfideaza din nou legile europene bazate pe dialog social si respectarea angajamentelor internationale prin promovarea acestei Ordonante de Urgenta care transforma Inspectia Muncii "intr-un apendice politic cu caracter de ajutor social". Potrivit "Cartel Alfa", Conventia 81 a Organizatiei Internationale a Muncii, ratificata de Guvern, stabileste principiile de desfasurare a activitatii de inspectia muncii, subliniind ca aceasta trebuie plasata in cadrul unei autoritatii nationale cu putere de supraveghere si control.
Sindicalistii spun ca OUG 86/2014 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale a fost elaborata, adoptata si publicata in Monitorul Oficial intr-un "total secret", fara niciun fel de informare, consultare sau aviz din partea partenerilor sociali, procedura obligatorie si necesara, cu atat mai mult cu cat este vorba de un act normativ care vizeaza "domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei muncii".
Confederatia sindicala sustine ca, in contextul in care, potrivit ultimei raportari a Ministerului Finantelor Publice, frauda fiscala pe piata muncii se ridica la aproape 15% din PIB, Inspectia Muncii era una dintre institutiile esentiale in combaterea fenomenului, avand rolul de "politie" in acest domeniu, dar si de verificare si aplicare a drepturilor lucratorilor. In aceste conditii, prin decizia de desfiitare a Inspectiei Muncii, Guvernul nu face decat sa incurajeze frauda fiscala pe piata muncii si sa elimine in totalitate ultima speranta pentru lucratori, sustine "Cartel Alfa".
"Prin politicile sale, Executivul pare sa urmareasca consecvent un singur scop: acela de a incuraja emigratia, determinand cat mai multi romani sa paraseasca tara", a precizat CNS "Cartel Alfa".
Confederatia sindicala solicita partidelor care formeaza Guvernul sa intervina pentru eliminarea prevederilor referitoare la reorganizarea Inspectiei Muncii din cadrul OUG 86/2014, astfel incat sa nu devina solidari in raspunderea consecintelor acestui act normativ.
Sindicalistii anunta ca vor depune o plangere pe acest subiect la Organizatia Internationala a Muncii, invitand si ceilalti parteneri sociali sa adere la acest demers.
Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala vor fi desfiintate, iar in locul acestora va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii, a decis Guvernul.
Pe acelasi subiect: