Pandemia schimba ireversibil munca. Instituțiile încep să angajeze oameni care vor lucra tot timpul de acasă
Munca de acasa, angajati
Instituţii din mediul guvernamental au ajuns la concluzia că trebuie să angajeze oameni care vor lucra tot timpul de acasă, a declarat, marţi, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Dan Cîmpean.
"Acel mediu confortabil al biroului nostru, cu sala de reuniuni, cu colegii cu care ne întâlneam şi discutam şi mişcam lucrurile, a dispărut. În schimb, foarte interesant: persoane, experţi care păreau cam exotici, păreau cam ciudaţi, lucrau în colţul lor, lucrau cu echipe virtuale din afara României, cu echipe internaţionale, dintr-o dată s-au simţit în largul lor, dintr-o dată toţi îi întreabă acum: 'Cum făceaţi? Spuneţi-ne şi nouă, transferaţi-ne cunoştinţe, învăţaţi-ne secretul, cum să ne conducem echipa în mod virtual, cum să obţinem rezultate cu mai puţină birocraţie şi mai puţină formalitate?' Credeţi sau nu, dar inclusiv instituţii din mediul guvernamental au ajuns la concluzia, iar unele ştiu că au luat chiar decizii - va trebui să ne mişcăm decisiv în această direcţie, să avem colegi, să angajăm noi colegi care vor lucra dintotdeauna de acasă. Exact cum fac marile firme de tehnologie", a afirmat Dan Cîmpean, în cadrul unei conferinţe despre administrarea resurselor umane în timpul pandemiei, potrivit Agerpres.
Directorul general al CERT-RO a subliniat că noul mod de lucru de acasă necesită ca angajaţii să înveţe abilităţi noi, deoarece chiar şi cei mai profesionişti lucrători găsesc noul mod de lucru dificil.
"Factorii de decizie, managementul, va trebui să aibă curajul să ia astfel de paşi decisivi. Părerea mea sinceră e că anumite trenduri nu vor fi reversibile, oamenii vor continua să lucreze măcar parţial de acasă, vom continua să lucrăm cu echipe virtuale, şi aşa mai departe. Deci ne trebuie aceşti paşi decisivi, acele decizii hotărâte, curajoase, care s-ar putea să pară exotice, dar e noul normal: oameni care vor lucra măcar parţial de acasă, unii vor lucra în permanenţă de acasă, pentru instituţii inclusiv guvernamentale, cu echipe virtuale, cu mod de lucru de tip agil şi cu o şcolarizare foarte intensă, foarte agresivă în sensul bun, pentru a ne constitui acele noi skill-uri de care avem nevoie, prin care trebuie să ne cam reciclăm cu toţii, să învăţăm să ne planificăm activităţi online, să organizăm mitinguri online, pentru că observăm cu toţii că ne este mult mai dificil să concretizăm proiecte, să concretizăm iniţiative. Noul mod de lucru pe care îl observăm este dificil inclusiv pentru oameni care sunt ultra-eficienţi, ultra-specializaţi, foarte profesionişti", a menţionat Dan Cîmpean.
Aproape jumătate dintre românii (48%) care muncesc de acasă apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, însă, pe de altă parte, mai bine de un sfert dintre ei (26%) spun că starea lor emoţională s-a înrăutăţit.
Conform unei cercetări realizate de Reveal Marketing Research, în ceea ce priveşte avantajele resimţite când vine vorba despre "work from home", 45% dintre cei chestionaţi se bucură de programul de lucru mai flexibil, iar 42% indică drept avantaj major faptul că pot petrece mai mult timp cu familia.
Cu toate acestea, un sfert dintre români simt că nu au intimitate atunci când lucrează, iar 26% dintre ei spun că starea lor emoţională s-a înrăutăţit.
Studiul de specialitate arată că, deşi 79% dintre români, consideră că sunt la fel de eficienţi sau mai eficienţi decât atunci când lucrau de la birou, 44% dintre respondenţi au declarat că muncesc mai multe ore zilnic.
De asemenea, pentru aproape jumătate dintre respondenţi telemunca oferă confort din anumite puncte de vedere, însă 56% din totalul participanţilor la studiu au indicat faptul că nu lucrează într-un mediu potrivit, nu au un birou sau un scaun confortabil, iar 36% consideră că un monitor mai mare le-ar oferi o experienţă de muncă îmbunătăţită.
Pe acelasi subiect: