Doar o cincime dintre angajatori spun ca vor face recrutari in urmatoarele 3 luni
Mai putin de o cincime (17%) dintre angajatorii din Romania sustin ca vor face noi angajari in urmatoarele trei luni. Planurile de recrutare sunt mai pesimiste decat cele din trimestrul III al acestui an, arata un studiu ManpowerGroup Romania.
"In ciuda crizei economice din Europa, angajatorii romani anticipeaza in continuare oportunitati de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, in primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative cresteri ale activitatii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 si pana in prezent, se intrevad in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul. Adancirea crizei datoriilor din Europa impacteaza in continuare zona de business din Romania, iar acest lucru s-ar putea transforma intr-o incetinire prelungita a dezvoltarii economice", a declarat, intr-un comunicat, Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania.
Studiul Manpower, realizat pe un esantion de 635 de angajatori de pe piata locala, a folosit un indicator - previziunea neta de angajare- calculat ca diferenta intre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a numarului de angajati in ultimul trimestru al anului.
Astfel, previziunea neta de angajare pentru primul trimestru din 2013 este de 3%, avand in vedere ca 17% de angajatori care spun ca vor creste numarul de angajati in urmatoarele trei luni, 14% cred ca isi vor reduce numarul de angajati si 67% anticipeaza ca isi vor mentine volumul de personal la acelasi nivel. Intentiile de angajare sunt mai mici cu trei puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior si cu cinci puncte fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai optimiste planuri de angajare vin din randul companiilor care activeaza in comertul cu ridicata si cu amanuntul (36%) si in industria prelucratoare (21%). In ceea ce priveste regiunile in care se vor face cele mai multe angajari, studiul releva faptul ca in regiunea Sud previziunea de angajare este cea mai mare, de 29% si in Nord-Est, unde previziunea este de 20%.
"Acest studiu reflecta intentiile de angajare, dar nu si abilitatile de a acoperi locurile de munca vacante. Cea mai recenta analiza intitulata «Deficitul de talente» a relevat faptul ca 5% dintre angajatorii romani au dificultati in a gasi personalul talentat necesar pentru fiecare pozitie deschisa din companie. Situatia complexa de pe piata muncii este cauzata de o rata relativ scazuta a somajului combinata cu o cerere mare de personal calificat. Acesta este unul din motivele pentru care angajatorii au nevoie sa faca o analiza asupra fortei lor de munca dintr-o perspectiva pe termen mai lung si sa puna accentul pe identificarea de noi surse de personal talentat in mod continuu", a adaugat Petrof.
Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca este realizat trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.
Pe acelasi subiect: