Numarul locurilor de munca vacante este in crestere cu 3.500 fata de trimestrul anterior si cu 6.800 fata de aceeasi perioada din 2013.

"In trimestrul III 2014, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,63%) si in alte activitati de servicii (2,59%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 28% din numarul total al locurilor de munca vacante (11,0 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6,5 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,0 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 3,1 mii locuri vacante in invatamant. La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,07%), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,26%). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante in industria extractiva (0,04 mii locuri vacante) si in tranzactiile imobiliare (0,1 mii locuri vacante) s-au inregistrat cele mai reduse valori", a anuntat INS.

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, atat rata cat si numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in sanatate si asistenta sociala (+0,54 puncte procentuale, respectiv +1,6 mii locuri vacante), respectiv in administratia publica (+0,50 puncte procentuale, respectiv +1,3 mii locuri vacante), iar singura diminuare relevanta a fost observata in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,58 puncte procentuale, respectiv -0,5 mii locuri vacante).

Singurele scaderi atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,23 puncte procentuale, respectiv 40 locuri vacante), urmate de cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-0,01 puncte procentuale, respectiv 3- locuri vacante).