Ministerul Muncii şi Departamentul Românilor de Pretutindeni lucrează la o platformă prin care românii din străinătate vor putea să afle detalii despre locurile de muncă disponibile în România, a declarat şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
Reprezentantul Guvernului a apreciat deficitul de forţă de muncă din România la aproximativ 400.000 de oameni.
"Un alt palier al acţiunii guvernamentale, dincolo de cadrul de reglementare pe care îl poate stabili Guvernul, este acela de facilitator şi de promovare a ofertelor din zona de muncă, astfel încât să venim în întâmpinarea companiilor şi să sprijinim, de cealaltă parte, dorinţa românilor pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit, conform calificărilor profesionale, deci rolul de mediere în piaţa muncii, între companii şi angajaţi, şi în acest sens suntem, în momentul de faţă, în situaţia de a pregăti câteva acţiuni de mediere. Una dintre acestea la care vreau să fac referire, cu titlu de exemplu: în momentul de faţă avem în piaţa muncii o cerere de forţă de muncă de aproximativ 400.000 de angajaţi, în special în zonele deficitare - Horeca, mecanică, electricieni, şi în acest sens avem, pe de altă parte, o oportunitate majoră în ceea ce înseamnă românii plecaţi la muncă în străinătate care ar putea fi aduşi, convinşi, înapoi în ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă şi pentru a-şi continua planurile de viaţă acasă, cum e normal", a afirmat Ionel Dancă, potrivit
Agerpres.
Şeful cancelariei prim-ministrului a explicat că platforma cu locurile de muncă disponibile în România va fi prezentată la început românilor din Italia.
"Pentru acest lucru, Ministerul Muncii, împreună cu Departamentul Românilor de Pretutindeni de la nivelul Guvernului lucrează, în acest moment, la o platformă care va fi pilotată mai întâi în Italia, împreună cu alţi parteneri sociali, cu Confindustria, cu grupurile de reprezentare a angajatorilor, tocmai pentru a face cunoscute cetăţenilor români care lucrează în străinătate ofertele de muncă din România. O platformă interactivă, online, la care în acest moment se lucrează împreună cu Ministrul Muncii şi Departamentul Românilor de Pretutindeni. Este un instrument pe care vrem să îl lansăm cât de curând şi care noi credem că poate să ajute atât la întoarcerea românilor din străiniătate în ţară, cât şi să ajute companiile în a găsi forţa de muncă necesară în momentul de faţă", a explicat Ionel Dancă.
Politica Ministerului Muncii de a-i ajuta pe români să plece din ţară trebuie inversată
Dancă a mai explicat că politica instituţiilor de la nivelul Ministerului Muncii de a îi ajuta pe români să plece din ţară trebuie inversată.
"Trebuie să schimbăm paradigma politicilor noastre în acest domeniu de la nivelul Ministerului Muncii şi a instituţiilor de sprijin profesional, în sensul în care noi în momentul de faţă avem în România instituţii şi o reţea de oficii care au fost gândite la momentul aderării României la Uniunea Europeană pentru a ajuta românii să beneficieze de avantajele dreptului la muncă în statele membre ale Uniunii Europene, cu alte cuvinte i-am ajutat să plece. Această paradigmă trebuie, în acest moment, răsturnată, şi aceleaşi instituţii, aceleaşi oficii, trebuie să exercite concomitent şi rolul de a-i ajuta să se întoarcă. Avem reţeaua Eures, la nivelul AJOFM-urilor (Agenţii Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, n.r.) din ţară, care oferă consiliere, sau cel puţin oferea, celor care doresc să-şi caute un loc de muncă în străinătate. Noi credem că această reţea poate fi folosită, şi în acest moment la Ministerul Muncii se lucrează în acest sens, pentru a oferi consiliere şi celor care vor să se întoarcă în România", a afirmat Dancă.
Acesta a apreciat că românii care doresc să se întoarcă în ţară au nevoie de sprijin pentru a se obişnui cu relaţionarea pe care să o aibă cu instituţiile publice româneşti.
"Deci, trebuie răsturnată paradigma pentru care au fost gândite aceste oficii şi instituţii, astfel încât să ajutăm românii să se întoarcă acasă, să găsească locuri de muncă bine plătite conform calificărilor lor profesionale, şi să le oferim consilierea socială şi profesională pentru a se reintegra în România, pentru că ei nu au numai o problemă cu locurile de muncă. Au o problemă de a interacţiona cu un sistem public, care poate i-a determinat să plece şi cu care în acest moment au dificultăţi în a interacţiona, cu sistemul de sănătate, de educaţie, cel al administraţiei publice, şi aşa mai departe. Mulţi dintre românii care se întorc din afară cedează la contactul cu aceste instituţii şi credem că trebuie ajutaţi să fie reintegraţi, să intre în sistemul de relaţionare cu instituţiile publice din România", a subliniat Ionel Dancă.
Şeful Cancelariei prim-ministrului a participat, joi, la o dezbatere de specialitate cu tema "Piaţa muncii, între criză şi reinventare".