"IMM-urile şi companiile start-up au avut în primele 9 luni ale anului un ritm susţinut de recrutări, peste 10.000 de angajatori din acest segment fiind în căutare de candidaţi în această perioadă. Numărul este cu aproximativ 20% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, lucru explicabil nu doar prin închiderea unor business-uri din această categorie, ci şi prin decizia celor care au rezistat de a bloca planurile de expansiune. În plus, numărul companiilor nou înfiinţate în 2020 a fost cu 30% mai mic decât în 2019", se precizează într-un comunicat remis de platforma de recrutare online.

Potrivit sursei citate, domeniile care au mers cel mai bine din acest punct de vedere şi au avut cele mai multe start-up-uri au fost energie şi gaze, în contextul liberalizării recente a pieţei gazelor, sau transport şi logistică, pe fondul creşterii comenzilor online.

"Ultima jumătate de an a fost ca o probă de foc pentru toată lumea, însă companiile mici şi cele de tip start-up au dat dovadă de o capacitate extraordinară de a se reinventa şi de a rezista, în special în condiţiile în care nu au avut în spate resursele pe care le au multinaţionalele. Iar ritmul în care au continuat să facă angajări este un bun barometru al felului în care au reuşit să reziste. Pentru eJobs reprezintă o categorie foarte importantă de clienţi, pe care vrem să-i sprijinim în continuare. De aceea, în perioada 28 septembrie-28 octombrie, toate companiile cu maximum 100 de angajaţi care vor să facă recrutări au acces la un nou tip de anunţ, anunţul start-up, cu valabilitate de 14 zile şi un preţ special. Este important ca şi IMM-urile şi start-up-urile să primească un stimul care să îi ajute să-şi deblocheze angajările şi să fie la fel de vizibile în ochii candidaţilor precum multinaţionalele", a afirmat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Conform reprezentanţilor eJobs, acest tip de sprijin vine mai ales în contextul în care, pe fondul crizei pieţei muncii generate de pandemie, companiile multinaţionale au fost considerate mai stabile decât cele mici sau start-up, iar acest lucru s-a observat în numărul de trei ori mai mare de aplicări pe care un job într-o multinaţională îl primeşte comparativ cu un loc de muncă similar dintr-o companie mai mică.

"Dacă într-un clasament general al celor mai activi angajatori de anul acesta pe primele locuri s-au aflat retailul, call-center-ele, IT/telecom sau bankingul, start-up-urile care au făcut cele mai multe angajări provin şi din alte domenii precum construcţii, transport/logistică, publicitate/marketing/PR. Acestora li se alătură, desigur, retailul şi IT-ul", menţionează Bogdan Badea.

În prezent, peste 26.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare lansată în România. eJobs România aparţine companiei Ringier Romania, parte din Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. eJobs.ro are un număr de peste 4 milioane de CV-uri, mai mult de 2 milioane de utilizatori unici lunari şi 7.000 de CV-uri actualizate zilnic.