De ce nu-si gasesc patronii angajati, chiar daca avem 700.000 de someri!
In ciuda somajului care a crescut constant pana acum trei luni, romanii nu se inghesuie sa-si caute un loc de munca. Chiar daca numarul de joburi vacante la nivel national este de trei ori mai mic decat in anii precedenti, slujbele puse de patroni la dispozitia somerilor nu-si gasesc candidati de luni de zile. De vina sunt, pe de o parte, salariile mici pe care le ofera patronii, caz in care romanii prefera sa incaseze indemnizatia de somaj. Pe de alta parte, sistemul de protectie sociala generos le permite nevoiasilor sa stea acasa pe banii statului.
Asa se face ca cele aproximativ 10.000 de locuri de munca, pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) le anunta saptamanal sunt cam aceleasi, de la o saptamana la alta.
De exemplu, cele mai multe joburi vacante sunt disponibile pentru persoanele cu studii medii si profesionale (peste 9.900), in domenii precum industria textila, costructii, protectie si paza sau transporturi.
Totodata, patronii mai cauta si muncitori pentru a presta diferite munci necalificate in diverse domenii.
Lesne de obsevat ca joburile oferite sunt in domenii dintre cele mai prost platite. De exemplu, in industria textila salariile depasesc rareori 600 de lei, adica echivalentul salariului minim pe economie.
Agentii de paza, sunt, de asemenea, platiti cu salarii care depasec cu putin minimul pe economie, in timp ce pentru muncile necalificate, remuneratia poate fi chiar mai mica de-atat, muncitorul nefiind incadrat cu norma intreaga.
In aceste conditii, majoritatea celor fara loc de munca prefera sa stea acasa, pe o indemnizatie de somaj echivalenta cu 75% din salariul minim.
Pe de alta parte, este posibil ca, o data cu 1 iulie, somerii sa fie mai interesati in gasirea unui loc de munca, avand in vedere ca de la aceasta data ajutorul de somaj a fost taiat cu 15%.
Si absolventii de studii superioare au renuntat sa-si mai caute de lucru in Romania. Astfel, desi oferta patronilor romani este infima, adica doar putin peste 400 de joburi, comparativ cu cea pentru studii medii si profesionale, de la saptamana la saptamana se cauta aceiasi specialisti. Majoritatea ingineri de diferite specializari, contabili sau specialisti in finante-banci.
Locurile raman, insa, neocupate, avand in vedere ca inginerii romani sunt la mare cautare in strainatate, iar salariile sunt de cateva mii de euro pe luna.
In acest context, chiar si in conditii de criza si de somaj ridicat, patronii ajung sa se planga ca nu au pe cine angaja!
Pe acelasi subiect: