Prezent sambata la Arad la o dezbatere pe teme de educatie si locuri de munca, seful statului a fost intrebat de catre reprezentantul companiei Leoni daca vede o solutie pentru relocarea fortei de munca din zone cu somaj ridicat spre vestul tarii, unde investitorii se confrunta cu problema gasirii fortei de munca, scrie Mediafax.

Reprezentantul Leoni a spus ca firma se afla in Romania de 15 ani si a pornit cu 300 de angajati, iar acum are 5.000, dar in Arad nu gaseste suficienti oameni din cauza somajului scazut.

Va intreb ce se poate face pentru o firma de 15 ani in Romania, pentru a reloca forta de munca dintr-o zona cu rata mare de somaj, dar costurile sa fie intr-un fel echilibrate”, a spus reprezentantul firmei.

Basescu a raspuns ca ii este foarte bine cunoscuta “problema lipsei de mobilitate a fortei munca”, dar “in urmatorii zece sau 20 de ani forta de munca nu va deveni mai mobila decat acum”.

“Lipsa de mobilitate e generata in primul rand de cum am fost educati, ca toti trebuie sa avem casa in proprietate, si cand ti-ai pierdut locul de munca stai in casa ta si iti consumi saracia. La orice tara dezvoltata, una dintre cheile dezvoltarii este exact mobilitatea fortei de munca”, a spus Basescu.

Presedintele a declarat ca “romanii nu au mentalitatea sa plece de acasa”, dar a adaugat ca o alta cauza o reprezinta salariile mici, care nu le permit o chirie in alt oras.

Poate ar veni la Arad de la Vaslui sa inchirieze un apartament, dar deocamdata salariul platit de firme, fie ele straine, nu il motiveaza, cand da 150 de euro pentru o garsoniera in Arad si el castiga 900 de lei. Probabil pe masura ce creste salariul minim, va creste si un oarecare apetit de mobilitate, cu conditia sa nu fie legat de casa”, a spus Basescu.

Seful statului a spus ca le recomanda investitorilor sa se indrepte spre zonele in care somajul e ridicat. “Mergeti cu investitiile dupa forta de munca, nu asteptati ca in SUA, ca nu va veni”, a declarat Basescu.