Astfel, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,13%, în cel de-al patrulea trimestru din 2017, în scădere cu 0,09 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2016, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,16 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 6.000.

"În trimestrul IV 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică şi alte activităţi de servicii (2,52% pentru fiecare în parte), urmate de sănătate şi asistenţă socială (2,40%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.600 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,23%. Sectorul bugetar a însumat peste 31% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 6.800 locuri vacante în administraţia publică, respectiv 2.400 locuri vacante în învăţământ", informează INS.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,16%, respectiv 100 locuri vacante).

"Prin comparaţie cu trimestrul precedent cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (-0,34 puncte procentuale), urmate de cele de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,26 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante diminuări mai relevante s-au observat în activităţile din industria prelucrătoare (-2.400 locuri vacante), respectiv în cele de sănătate şi asistenţă socială (-800 locuri vacante). La polul opus, cele mai semnificative creşteri atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+0,31 puncte procentuale, respectiv +500 locuri vacante)", se menţionează în comunicat.

Pe grupe majore de ocupaţii, în ultimul trimestru al anului trecut, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,46%, respectiv 15.300 locuri vacante), iar cele mai reduse valori s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,60%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,72%, respectiv 2.400 locuri vacante).