Tinerii din ziua de azi merg la job total demotivati. Afla de ce
Un nou studiu GfK arata ca tinerilor din toata lumea le lipseste angajamentul fata de organizatiile in care lucreaza si sunt cel mai afectati de presiunile pe care le percep la locul de munca. Aceasta stare de fapt creeaza probleme pentru companii in ceea ce priveste managementul si retentia angajatilor pe termen lung.
Astfel, Romania se pozitioneaza in a doua parte a unui clasamentul global, tinerii dovedind un nivel mai scazut de angajament, comparativ cu cei mai in varsta.
Studiul, realizat de GfK Custom Research pe mai mult de 30.000 de angajati din 29 de tari, descopera o piata a muncii polarizata intre tineri deziluzionati (18-29 de ani) si colegii lor mai in varsta.
Cu toate ca, la nivel global, angajatii mai tineri sunt de obicei relativ feriti de responsabilitatile cele mai mari la locul de munca, o parte mai mare dintre ei declara ca echilibrul intre munca si viata personala, presiunea de a lucra multe ore pe zi si sanatatea reprezinta “frecvent” sau “aproape intotdeauna” o problema sau o preocupare pentru ei.
Presiunea la locul de munca isi spune cuvantul
In multe tari presiunile de la job isi spun cuvantul cu privire la starea de bine a tinerei generatii de angajati.
Doua cincimi (40%) din tinerii din cele 29 de tari analizate sunt frecvent stresati la munca – mai multi decat in orice alta grupa de varsta. Mai mult, aproape o treime (31%) se simt presati sa lucreze multe ore pe zi.
O treime dintre tinerii angajati (34%) sunt preocupati de faptul ca nu au suficiente resurse pentru a putea munci eficient, fata de 22% dintre angajatii cu varsta peste 60 de ani.
Rezultatul este ca pentru aproape 40% dintre tineri echilibrul intre munca si viata personala reprezinta o problema – din nou cel mai ridicat procent dintre toate grupele de varsta – in timp ce o treime (32%) simt ca presiunea la locul de munca si stresul le afecteaza frecvent sanatatea – mai multi cu 5 puncte procentuale decat angajatii cu varsta intre 50 si 59 de ani si cu 10 puncte procentuale fata de cei cu varsta peste 60 de ani.
In Romania, comparatia intre generatii in ceea ce priveste sursele de stres la locul de munca arata o situatie diferita. Pe de o parte, ca si in celelalte tari, impactul locului de munca asupra sanatatii ii preocupa mai mult pe tinerii de 18-29 de ani (48%) decat pe cei cu varsta peste 50 de ani (31%).
Pe de alta parte nivelul de stres este resimtit similar de cele doua categorii de angajati. In acelasi timp, echilibrul intre munca si viata personala este mai frecvent o problema perceputa de angajatii in varsta: 57% dintre cei care au peste 50 de ani au dificultati la acest capitol, fata de 46% dintre tinerii cu varsta intre 18 si 29 de ani.
Nivelul de angajament fata de organizatie
Potrivi analizei GfK, daca sunt comparate cele doua grupe de varsta aflate la extreme, doar 21% dintre cei cu varsta intre 18 si 29 de ani au un nivel foarte ridicat de angajament fata de organizatie, fata de 31% in randul celor care au peste 60 de ani.
Aceasta distanta de 10 puncte procentuale intre tinerii – care, la nivel global, sunt de obicei executanti – si cei care de multe ori se afla in pozitii superioare (seniori/ management) poate crea probleme reale pentru companiile din lume, pentru ca exista riscul diviziunilor la locul de munca si al resentimentului intre generatii si poate ingreuna eforturile de a recruta, retine si motiva un flux adecvat de tineri talentati.
Analiza la nivel national arata ca unele tari se confrunta cu probleme mult mai mari din punct de vedere a angajamentului tinerilor aflati in campul muncii.
In Macedonia (36%), Franta (32%) si Turcia (32%), aproape o treime dintre tinerii cu varsta intre 18 si 29 de ani au un nivel ridicat de angajament fata de organizatia la care lucreaza, ceea ce inseamna stabilitate si productivitate pentru companii.
Pe de alta parte, in cealalta extrema a clasamentului, Ungaria si Cehia (6% fiecare) si Serbia si Portugalia (7% fiecare) se confrunta cu o situatie cu totul diferita.
Retentia tinerilor talentati poate deveni problematica in aceste tari, pe masura ce economiile lor vor incepe din nou sa creasca.
Studiul GfK International Employee Engagement a fost realizat de compania internationala de cercetare a pietei GfK Custom Research. Include opiniile a 30.556 adulti angajati, din 29 de tari, intervievati on-line, telefonic sau fata in fata in perioada 8 februarie – 4 aprilie 2011.
Datele au fost ponderate pentru a reprezenta structura demografica a fiecarei tari (dupa industrie, sex si varsta). Pentru a calcula rezultatele globale, datele corespunzatoare fiecarei tari au fost de asemenea ponderate dupa PIB.
Chestionarul a fost dezvoltat de o echipa internationala de experti Employee Engagement, cu colaborarea expertilor din fiecare dintre cele 29 de tari.
Tarile analizate sunt Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Colombia, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Israel, Macedonia, Mexic, Olanda, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie, Ucraina, SUA.
GfK Romania, fondata in 1992, este parte integranta a Grupului GfK.
Pe acelasi subiect: