Pentru studentii cu background tehnic sau care cunosc limbi straine, numarul de joburi e mai mare decat in 2008. Mai sunt si cei din domeniul economic”, spune Dragos Gheban, care vede un avantaj pentru cei cu activitati extracurriculare, chiar daca rezultatele lor scolare nu sunt spectaculoase.

Ca si pentru absolventi, cel mai dificil sa-si gaseasca o slujba e pentru cei cu CV-ul gol, care nu au facut nimic in timpul facultatii, iar din datele celor de la Catalyst Solutions, ponderea lor se ridica la 50%. Riscul pe care si-l asuma un angajator preluand astfel de studenti e pe masura: e posibil ca acestia sa nu stie ce-si doresc, sa se adapteze foarte greu la mediul de business sau sa nu stie ce inseamna responsabilitatea.

Drept urmare, angajatorii se indreapta catre cei care au avut deja un tip de activitate si au o idee despre ce inseamna un job. Si studentii care au schimbat multe munci in timp scurt tind sa fie dezavantajati, riscand sa dea impresia de inconstanta.

Multi colegi de-ai lui Ionut se angajeaza in orice domeniu, doar ca sa se poata intretine. “Am colegi ingineri care lucreaza in call-center pentru cei o mie de lei pe luna, altii lucreaza in malluri, in magazine de haine sau la casierii, insa asta e situatia”, constata seful Uniunii Studentilor.

Silviu Negut, decanul Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE, considera ca nu e relevant daca locul de munca din timpul facultatii e in acelasi domeniu cu cel ales pentru cariera: “La inceput, tanarul se duce doar pentru a castiga bani, nu se duce ca-i place. O ia ca pe oportunitate”. In tot cazul, aflati in situatia de a opta intre serviciu si facultate, cei mai multi aleg prima varianta si trec studiile pe planul al doilea.

Cititi mai multe despre studentii din Romania pe www.businessmagazin.ro