ANOFM a anuntat, ieri, evolutia somajului in luna martie, potrivit careia numarul de someri a crescut cu mai putin de 3.000 fata de luna trecuta. Asta in conditiile in care doar de la CFR au fost concediati peste 4.000 de salariati.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a explicat ca multi dintre fostii ceferisti nu au fost inregistrati ca someri, desi si-au depus documentatia la agentia judeteana de ocupare, pentru ca nu exista bani pentru platile compensatorii.

Ordonanta de urgenta prevede ca in termen de cinci zile de la data inregistrarii la agentia de somaj, aceasta trebuie sa vireze cele doua salarii de incadrare promise angajatilor. Din cauza lipsei de bani, statul amana cat se poate inregistrarea acestora ca someri”, a spus Mantescu, pentru incont.ro.

Liderul sindical de la CFR Marfa Timisoara, Sandu Jebelean, a precizat ca, din 8 martie raporturile de munca au incetat, iar fostii angajati nu mai primesc salariu. Ba mai mult, acestia asteapta sa primeasca si salariul pe luna februarie.

“Incepand din 8 martie, oamenii ar trebui sa fie considerati someri, dar din informatiile pe care le avem, desi si-au depus documentatia, nu au fost facute inregistrarile. Dosarele au fost primite, dar oamenii nu primesc inca somaj”, a spus Jebelean.

Potrivit acestuia, in 30 de zile de la data primirii deciziei de disponibilizare, angajatii trebuie sa mearga la agentia de ocupare pentru a-si depune dosarul de somaj.

Reprezentantii AJOFM Timis au precizat ca nu toti salariatii disponibilizati de la CFR au venit sa-si depuna dosarul de somaj, pentru ca dureaza pana fac rost de toate actele, avand in vedere ca trebuie sa aduca adeverinte cu stagiul de cotizare din regionalele in care au lucrat.

Ei au recunoscut ca a fost o intarziere la plata salariilor compensatorii catre cei care s-au inregistrat deja, plati care se vor efectua in aceste zile, pentru cei care si-au depus dosarele pana pe 18 martie. Cei care au depus dosarele dupa aceasta data isi vor primir drepturile dupa 17 aprilie.

CFR intentioneaza sa disponibilizeze in acest an peste 10.000 de salariati, primii peste 4.000 primind deciziile de concediere in luna martie.

Somerii din sistemul feroviar au dreptul sa primeasca, in momentul concedierii, doua salarii medii pe economie, pe langa indemnizatia de somaj, la care se adauga un venit lunar de completare pentru o perioada de 20-24 de luni, in functie de vechime.