Ministerul de Finante a trimis, miercuri seara, documentele solicitate de sindicate privind proiectia bugetara si fondul de cheltuieli si venituri inregistrate in primele trei luni ale anului.

"Putem sa ne facem o imagine destul de precisa acum asupra situatiei financiare si credem noi ca vom gasi si resurse financiare de alta natura decat taierea salariilor si a pensiilor pentru a reduce deficitul bugetar", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, citat de Mediafax.

Una din sumele propuse de sindicate sa fie taiate pana la sfarsitul anului si la care salariatii din sistemul bugetar ar putea renunta sunt stimulentele, care, de regula, ajung la clientela politica si care se ridica la o valoare de aproape 1,3 miliarde de lei, a explicat liderul sindical.

Din aceasta suma de 1,3 miliarde de lei aproape 900 de milioane, "adica felia cea mai consistenta", o iau cei din Ministerul de Finante, a mai spus Dandea.

Reprezentantii confederatiilor sindicale continua discutiile pentru stabilirea exacta a masurilor alternative, pe care le vor prezenta, maine, in sedinta Comisiei de specialitate a Consiliului Economic si Social (CES), inaintea plenului, care se va reuni luni.

Sindicalistii sustin ca vor continua protestele anuntate, iar in cazul in care Guvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile din documentele incheiate cu FMI vor cere premierului sa ceara depunerea mandatului prim-ministrului.