Romania, tara celor trei salarii minime! De ce se fac diferente intre salariati?
Daca pana in urma cu cativa ani in Romania existau doua salarii minime, unul stabilit in sectorul public si unul in sectorul bugetar, in 2011 am putea avea trei salarii minime. Declaratia vine din partea presedintelui Blocului National Sindical, Dumitru Costin, care spune ca, desi Guvernul a stabilit un salariu minim garantat in plata de 670 de lei, sindicatele si patronatele ar putea negocia un salariu minim mai mare. Alaturi de coeficientul minim de referinta din sectorul public, de 600 de lei, ar rezulta trei salarii minime pentru anul viitor.
Disputa pentru salariul minim a inceput intre partenerii sociali si Guvern inca din primavara, cand, pe fondul inghetarii salariului minim in ultimii doi ani, organizatiile sindicale sperau ca Executivul va stabili un venit minim de cel putin 800 de lei pentru anul viitor.
Variantele propuse, pe rand, de sindicate, au fost 850 de lei, 800 si 750 de lei, in ultima instanta.
Guvernul a venit, saptamana trecuta, cu propriile variante pentru salariul minim: o suma mai mica in sectorul bugetar, respectiv 600 de lei, si 670 de lei, in sectorul privat.
Asta dupa ce, in acest an, situatia a fost exact invers, salariul stabilit initial prin legea salarizarii bugetarilor fiind de 705 lei. Numai ca, odata cu taierile de la jumatatea anului, nu s-a mai tinut cont de acest coeficient minim de referinta, existand in prezent bugetari care castiga si sub 600 de lei.
Pentru 2011, sindicatele spera ca, daca nu au reusit sa obtina mai mult de la Guvern, macar prin contractul colectiv de munca negociat cu patronatele sa se stabileasca un salariu minim peste 700 de lei.
“Se simte nevoia cresterii salariului minim si recunosc asta si patronatele care se plang ca nu se angajeaza nimeni pe 670 de lei. Sper sa ne strangem la masa negocierilor, sindicate si patronate, si sa avem, de la 1 ianuarie, un salariu minim mai mare decat cel anuntat de Guvern, de 670 de lei”, a spus Costin, pentru incont.ro.
Patronatele nu zic nu, insa vin cu conditii.
“Noi suntem de acord ca salariul minim este prea mic si am accepta o negociere in sus a acestuia. Am putea discuta despre o valoare de 700 de lei, dar vrem ca si sindicatele sa renunte la coeficientii minimi de ierarhizare”, explica Maria Grapini, videpresedinte UGIR-1903.
Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivel national, salariul minim pe economie se acorda muncitorilor necalificati, valoarea acestuia crescand in functie de studii. Patronii sunt obligati sa acorde dublul salariului minim angajatilor cu studii superioare.
“Nu se poate sa renuntam la coeficientii de ierarhizare, pentru ca atunci ne-am trezi ca toti angajatii din Romania ar fi platiti cu salariul minim. Putem vorbi de o eventuala ajustare a unora dintre ei, dar in niciun caz de o eliminare completa”, spune, in replica, Dumitru Costin.
In anii anteriori, salariul minim din sectorul privat a fost intotdeauna mai mare decat cel din sectorul bugetar, din cauza faptului ca Guvernul nu-si permitea sa majoreze salariile de la stat in acelasi ritm cu al celor din privat.
In timpul guvernarii Tariceanu, insa, salariile din sectorul bugetar erau indexate, de obicei, de doua ori pe an, in medie cu 10%. Ministrul liberal al Muncii, Paul Pacuraru, a unificat cele doua salarii, astfel ca, in 2008, s-a avut in vedere un salariu de minim de 500 de lei, atat in privat, cat si la stat, iar in 2009, acesta a fost majorat la 600 de lei.
Aceasta situatie nu a durat decat doi ani, pentru ca, in 2010, in timp ce patronii au inghetat salariul la nivelul de 600 de lei, Guvernul a stabilit, prin legea unitara, un coeficient minim de referinta de 705 lei, pentru bugetari.
Pe acelasi subiect: