Reduceri de personal, imprumuturi sistate si venituri diminuate in primarii
Asta rezulta din modificarea Legii privind finantele publice locale. Cel mai afectat este Bucurestiul, care ar trebui sa renunte la aproape 75% din angajatii din administratia locala. Cea mai grea lovitura este la capitolul "taieri de personal" - dupa schema guvernantilor, Capitala este plafonata la mai putin de 5000 de angajati, desi pe state sunt 20.000 cu tot cu Regii.
Sectoarele au voie sa aiba maximum 800 de angajati, iar lista continua cu municipiile, orasele si comunele. Oricum in alte primarii europene, numarul functionarilor e mai mic, raportat la acelasi numar de locuitori - Londra comparativ cu Bucurestiul sau localitati germane fata de unele orasele de la noi.
Si in vistieria locala, cel mai afectat e tot Bucurestiul, primeste cu 5% mai putin din veniturile din impozite.
Primarii nu mai pot cere bani cu imprumut: ordonanta modificata la articolul 63 prevede ca "Unitatilor administrativ-teritoriale si subdiviziunilor acestora, li se interzice accesul la imprumuturi, daca totalul datoriilor anuale, reprezentand ratele scadente la imprumuturile deja garantate, dobanzile si comisioanele aferente, inclusiv ale imprumutului ce urmeaza sa fie garantat, depaseste limita de 30% din media veniturilor proprii pe ultimii 3 ani". (Sursa Legea 273/2006, modificata)
Iar pentru orase si comune, Legea 273/2006 modificata prevede ca din impozitul pe venit incasat anual la bugetul de stat din 47% catre bugete locale, cota ajunge la doar 44%. La Brasov, edilii strang deja cureaua, vand din masinile primariei si nu numai.
Cine nu se conformeaza nu va primi banii, si asa redusi, de la buget. In acest moment, proiectul cu toate modificarile este pe masa Guvernului.
Pe acelasi subiect: