"Au fost extinse constrangerile bugetare la angajari si pentru anul 2011", a declarat, luni seara, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Ordonanta de urgenta, obtinuta de Mediafax, prevede suspendarea pana la 31 decembrie 2011 a procedurilor de ocupare prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice.

Actul normativ stabileste ca ocuparea posturilor vacante din toate institutiile si autoritatile administratiei centrale, indiferent de forma de finantare, poate fi aprobata doar de Guvern, prin memorandum, cu incadrarea intr-un procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se elibereaza, respectiv prin angajarea doar a unui functionar pentru sapte posturi vacantate.

Posturile libere din Senat si Camera Deputatilor sau din institutiile administratiei locale vor fi ocupate pe acelasi principiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.

Vor fi exceptate institutiile administratiei locale cu un numar de maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul in limita caruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv o angajare la doua locuri vacantate.

In nota de fundamentare a ordonantei, Guvernul sustine ca blocarea posturilor este necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum si pentru faptul ca "iesirea din recesiune se dovedeste inceata, pentru ca spatiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic".