Primul lucru peste care trebuie sa trecem este si aici, ca si in multe alte cazuri, mentalitatea romanilor. Multi considera lucratul de acasa mai mult mai putin rusinos. Nu esti inchis intr-un birou 8 ore pe zi, nu ai colegi, nu ai un sef.

Acest fenomen, desi venit din vest, se intampla deja in Romania. Societatile evoluate nu considera munca la domiciliu o noua metoda de evaziune. Este o realitate a societatii moderne, iar tarile europene au inteles ca in urmatorii ani piata muncii va trebui sa se adapteze conditiilor si o schimbare in acest sens va fi lucrul de acasa”, a spus pentru incont.ro Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Privita atat din perspectiva crizei, cat si a trendurilor europene de pe piata muncii, aceasta metoda se poate aplica in cazul in care lucrati in domeniul serviciilor sau al consultantei. Presupune de asemenea si o conexiune foarte buna si o viteza mare a internetului, pentru ca videoconferintele vor face parte din programul dumneavoastra zilnic.

Potrivit lui Parvan, pe langa aceste domenii, si contabilitatea se poate tine tot de acasa.

Lucratul de acasa poate fi cu adevarat o alternativa de a taia costurile fixe si, totodata, de a pastra oamenii. Iata si un exemplu:

Din cauza crizei am preferat sa adopt o varianta folosita in strainatate, teleworking-ul, prin care in loc sa renunt la angajatii mei, am redus costurile fixe (chirie, lumina, cablu, costuri de transport, internet) si sa-mi pastrez oamenii. Oameni care lucreaza in formula teleworking de acasa. Eu dau o tema, un deadline, facem conferinte prin internet, iar productivitatea este mai buna si costurile s-au redus, in asa fel incat acum pot pastra aceasta companie care este un IMM si pot spune ca nu ma afecteaza criza asa cum se prevedea in 2008 cand aveam sediu si angajatii la sediu”, a povestit Elena Mihalcea, proprietara unei agentii de relatii publice.

Elena Mihalcea sustine faptul ca munca de acasa poate fi o alternativa pentru companiile mici si mijlocii care activeaza in servicii IT, publicitate, PR, avocatura sau traduceri.

Tinand cont ca pe fondul crizei financiare aproximativ toate domeniile au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri intre 25% - 40%, in 2010 previziunile nu sunt optimiste, scaderea ar putea sa ajunga la 30%”, declara Luminita Oprea, Fondator Saga Business & Community.

Situatia mediului privat in Romania nu se preconizeaza a avea un viitor prea usor, pe fondul noilor taxe si impozite pe care guvernul vrea sa le aplice din acest an.

Un angajat poate, pur si simplu, avand o conexiune buna la internet si un PC de lucru, sa faca de la domiciliu 90% din lucrurile pe care le face la birou, cu respectarea termenelor si subordonarea fata de managerul responsabil de sarcina”, este de parere Pierluigi Orati, consultant de CSR.