VIDEO: In Ministerul de Finante soferii au salariul aproape cat ministrul!
Un sofer din Ministerul Finante ridica in fiecare luna de la casierie 4200 de lei. Desi salariul e de doar 984 de lei, diferenta provine din "stimulente" care totalizeaza nici mai mult nici mai putin decat de 3200 de lei. Acest venit al soferului de la Finante este mai mare decat cel al unui secretar de stat si cu doar 1000 de lei mai mic decat salariul ministrului Sebastian Vladescu(foto)
Desi Vladescu este mai bine platit decat cei patru secretari de stat ai institutiei, ministrul castiga totusi mai putin decat patru dintre cei opt consilieri personali, pe care ii are sau inc omparatie cu directorul sau de cabinet.
Vladescu a primit in aprilie un salariu de 5.361 lei, iar in acelasi interval toti soferii ministerului au castigat peste 2.000 de lei, unul dintre ei primind chiar peste 4.200 de lei.
De asemenea, in aprilie, cel mai bine platiti au fost directorul general al Autoritatii de Certificare si Plata - cu 13.413 lei si directorul adjunct al Oficiului de Plati si Contractare Phare - cu aproape 13.000 de lei!
Mai departe, la Comisia Nationala de Prognoza (CNP), seful institutiei castiga mai slab decat directorii sai, iar soferii sunt mai bine platiti in multe cazuri decat expertii!
Mai departe, seful ANAF si cel al Vamilor castiga mai putin decat proprii consilieri, sefi de serviciu si directori, iar un sofer si un ingrijitor din Garda Financiara primesc mai mult la salariu decat un comisar si consilier juridic asistent, printre cei mai prost remunerati fiind chiar inspectorii vamali.
Situatia rezulta din datele privind veniturile salariale nete realizate in luna aprilie de catre angajatii acestor autoritati, prezentate insa numai pentru aparatul central, nu si pentru unitatile subordonate.
In cazul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), datele releva ca seful institutiei este platit cu 4.693 lei net, cu mult sub propriul consilier personal, care incaseaza 7.283 lei, si la jumatatea salariului unui secretar general, a carui indemnizatie lunara neta depaseste 10.150 lei.
Seful ANAF este depasit la salariu atat de directorii generali, cat si de sefii de serviciu pe care ii are in subordine, care incaseaza peste 6.200 lei.
Un consilier superior de directie primeste lunar si 5.000 lei net, in timp ce curierul personal incadrat la cabinetul vicepresedintelui incaseaza peste 1.900 lei.
La nivelul aparatului central al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), vicepresedintele ANAF care conduce autoritatea este platit lunar cu 3.961 lei, aproape de doua ori mai putin decat propriul consilier, remunerat cu 7.555 lei, si director de cabinet, cu un salariu de 7.845 lei.
Directorul de directie si seful de serviciu il depasesc si ei usor pe conducatorul institutiei din punct de vedere al salariului, fiind platiti cu pana la 9.216 lei, respectiv peste 6.300 lei.
Seful de birou din Directia Resurse Umane este platit lunar cu 9.190 lei net.
Printre angajatii cei mai slab platiti din Autoritatea Nationala a Vamilor sunt chiar inspectorii, care, cu foarte putine exceptii, nu ajung la un salariu de 3.000 lei.
In aparatul central al Garzii Financiare, soferii (cu un salariu lunar net cuprins intre 2.800 si 2.900 lei) si ingrijitorii (1.940-1.964 lei) sunt platiti mai bine decat un consilier juridic asistent (care incaseaza si 1.837 lei) sau decat un comisar debutant (1.329 lei), asistent (1.518 lei) sau principal treapta III (1.651 lei).
Un comisar general primeste lunar 8.414 lei, iar comisarii generali adjuncti ajung la un salariu net de 7.830 lei.
Pe acelasi subiect: