La ora 10.15, Cristi, 41 de ani, intra pe usa unui showroom auto din Bucuresti. A venit aici cu o tinta bine stabilita: aceea de a testa si poate de a cumpara unul dintre modelele expuse de dealerul auto.

Aceasta este impresia pe care i-o lasa vanzatorului care nu poate banui ca in spatele "clientului obisnuit" este un cumparator misterios (mystery shopper) care a venit de fapt sa-i testeze serviciile.

Apoi incepe sa puna intrebari despre performantele masinii de care este interesat si chiar se programeaza, la sugestia vanzatorului, pentru un drive test. Vizita nu dureaza mai mult de cateva minute, iar toate detaliile pe care le va observa in timpul vizitei vor face parte ulterior dintr-un raport pe care il va prezenta firmei de mystery shopping care l-a angajat ca si colaborator.

Cristi este unul dintre cei cateva mii de mystery shopperi care lucreaza "sub acoperire" in Romania. A fost selectat pentru a colabora ca si cumparator misterios, anul trecut cand isi cauta un job part-time si s-a inscris in baza de date a unei companii de profil. De fapt, Cristi are propria afacere impreuna cu un prieten, in domeniul distributiei de birotica si papetarie.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar