Cum explica autoritatile faptul ca salariile bugetarilor nu au crescut cu 15%, desi asa prevede legea? VIDEO
Pomisa crestere a salariilor bugetarilor cu 15 la suta incepe sa bulverseze toate institutiile. In primul rand pentru ca si reprezentantii Guvernului recunosc ca majorarea a insemnat de multe ori doar plus 12 procente. Si in al doilea rand, pentru ca legea salarizarii pentru 2011 a reincadrat pe posturi anumiti functionari si le-a redus automat lefurile.
Multi bugetari care asteptau cu sufletul la gura cresterea promisa de 15 la suta au vazut ca in ianuarie au primit in mana mai putin. Explicatia autoritatilor este ca de la 1 ianuarie au crescut cu 15 la suta salariile brute, dar automat a scazut suma care nu se impoziteaza din venit.
De exemplu cine a avut anul trecut un salariu brut de 1.000 de lei a ajuns acum la 1.150. Dar cum a trecut in alta treapta de impozitare, statul i-a retinut mai multi bani din venit. Deci cresterea nu a fost de 15 procente.
O problema si mai complicata pentru bugetari este reincadrarea pe alte salarii de baza.
Angajatii Spitalului Judetean Satu Mare se uita lung in fluturasii de salarii si nu inteleg mare lucru, pentru ca de la 1 ianuarie toti au fost reincadrati - mai exact li s-au recalculat salariile de baza.
Liderii federatiilor sindicale din sectorul bugetar vor anunta maine daca astfel de situatii s-au intamplat si in alte institutii.
Ce spun autoritatile?
Salariile nete au crescut diferit dupa aplicarea majorarii de 15% deoarece fiecarui bugetar i se deduce o suma din impozit, in functie de numarul copiilor aflati in intretinere si cuantumul salariului, fapt ce a condus in luna ianuarie la o crestere medie de 14% a salariilor nete in sistemul public.
Explicatia a fost prezentata miercuri seara, dupa sedinta Guvernului, de catre secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.
Potrivit acestuia, salariile nete au avut o evolutie diferita de la o persoana la alta, in functie de situatia impozitului si a sumelor care se deduc din impozit, stabilite din 2005 prin Codul Fiscal si ordinul ministrului de resort.
"Acele sume au fost stabilite tocmai cand s-a introdus impozitul de 16% pentru cei care nu plateau 16% in momentul respectiv. Ca sa nu plateasca mai mult, s-au stabilit sume deductibile din salariul la calculul impozitului. Aceste sume deductibile sunt intre 250 lei, pentru persoanele care au sub 1.000 lei si nu au niciun copil in intretinere, si ajung la 650 lei, pentru persoanele care au 4 sau mai multi copii in intretinere si au sub 1.000 lei salariu", a spus Gherghina, citat de Mediafax.
Acesta a sustinut ca, in luna iulie, la momentul aplicarii reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, persoanele cu asemenea deduceri salariale au avut de fapt o reducere mai mica de 25% a salariilor.
"De exemplu, persoana care avea 1.116 lei, un profesor debutant, cand i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, s-a redus cu 22%, pentru ca a intrat in alta suma de deducere. Aceeasi persoana a castigat atunci 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, s-a redus numai cu 22%, iar acum, de exemplu, netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%", a declarat secretarul de stat.
El a afirmat ca deducerile sunt aplicate pana la salariul de 3.000 lei, iar "toti salariatii care au avut si care au 3.000 lei salariu nu au deduceri, iar atat salariul brut, cat si salariul net au crescut acum cu 15%".
Gherghina a prezentat si o situatie a majorarii a salariului net in sistemul bugetar, aratand ca media a fost de 14%.
"Putem spune ca reducerea in luna iulie a fost de 24%, iar acum cresterea, a netului, in medie este de 14%, chiar daca salariile brute trebuie sa creasca la toata lumea si, in cazul in care nu au crescut cu 15%, trebuie sa fie o greseala", a spus Gheorghe Gherghina.
Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au declarat ca premierul Boc a solicitat miercuri, in sedinta Guvernului, o informare din partea Ministerului Finantelor cu privire la problemele semnalate referitoare la cresterea diferentiata a salariilor in sistemul bugetar.
Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, declara, in urma cu cateva zile, ca reprezentantii Guvernului au gresit intentionat la formula de calcul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 15 procente de la 1 ianuarie, "asa-zisa crestere" fiind de maximum 12,5 la suta.
Mai multe despre:
#salarii bugetari#crestere salarii 2011#Gheorghe Gherghina#legea salarizarii unitare#Ministerul Finantelor
Pe acelasi subiect: