Concedierile din sectorul public, mai mari de 25%
Numarul de concedieri din sectorul public va depasi, in unele institutii, pragul de 25% din totalul angajatilor fiecarui minister si institutie publica, stabilit initial, pe baza unor proceduri mai rapide, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.
Ministrii au primit sarcina ca pana cel tarziu miercuri sa finalizeze noile organigrame ale institutiilor.
Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa aplice rapid procedurile de restructurare a institutiilor pe care le conduc si ca acest proces, care va presupune inclusiv concedieri de personal, sa fie initiat prin ordonanta de urgenta, daca legislatia permite, au declarat anterior surse guvernamentale.
"Premierul le-a cerut ministrilor sa inceapa rapid restructurarea institutiilor, spunandu-le ca pot modifica organigrama si prin ordonanta de urgenta, daca nu este neaparata nevoie de o hotarare de Guvern", au spus sursele citate.
Guvernul a decis cresterea TVA de la 19% la 24%, fara a majora si cota unica de impozitare urmand totodata sa ceara Parlamentului sa urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale, au spus, potrivit Mediafax, surse oficiale.
Propunerea de majorare a TVA va fi trimisa FMI, care urmeaza sa se reuneasca cel mai probabil miercuri in board pentru a lua o decizie in privinta acordarii transei de imprumut.
Majorarea TVA a fost decisa sambata, dar ordonanta va fi adoptata intr-o noua sedinta de guvern, posibil luni.
Guvernul va insista totodata ca Parlamentul sa opereze modificarile la legile privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, astfel incat aceste masuri sa poata fi aplicate de la 1 iulie.