Primii zece angajatori privati au renuntat la un sfert din salariati, cele mai multe concedieri fiind facute in sectorul energiei, industriei si constructiilor (vezi tabelul).

"Sectorul constructiilor a fost cel mai afectat anul trecut, inregistrand acelasi trend si in 2010. In ceea ce priveste sectorul energetic, exista o scadere importanta ca volum a numarului de angajati, insa ca procent acesta  nu este cel mai ridicat, intrucat acest sector avea dintotdeauna un numar ridicat de angajati. In industrie, incepand cu al doilea semestru al anului 2009 a existat o revenire, foarte multe companii preferand sa suplimenteze numarul de angajati, facand apel la firmele de munca temporara pentru a-si asigura flexibilitatea necesara", sustine Florin Godean, national sales manager in cadrul firmei de recrutare Adecco Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata, cu afaceri de 19, 5 mil. euro anul trecut.

De altfel, si statisticile oficiale confirma evolutia numarului de angajati din cadrul companiilor private cu cel mai mare numar de salariati: in sectorul industrial, majoritar privat, aproape 230.000 de angajati si-au pierdut locul de munca, in timp ce in constructii au disparut 70.000 de joburi, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In clasamentul ZF nu au fost incluse companiile de stat si institutiile din sectorul bancar.

Cel mai mare angajator privat de pe piata locala, Petrom, singurul producator national de petrol si gaze, a facut cele mai multe concedieri anul trecut, renuntand la un efectiv de peste 5.800 de salariati.

Petrom, controlat de grupul petrolier austriac OMV, este angajatorul care trece prin cel mai mare proces de restructurare desfasurat pe plan local. Compania a raportat o scadere a cifrei de afaceri anul trecut, insa a inregistrat un profit net in crestere cu peste 17%.

"Procentul de angajatori care au diminuat volumul angajarilor si au facut reduceri de personal pe parcursul anului 2009 a fost intre 12 si 25%. Anul trecut ne-a adus multe modificari in mediul de business, iar piata fortei de munca nu a putut fi o exceptie, observandu-se o crestere a gradului de prudenta venit din partea majoritatii angajatorilor din Romania", precizeaza Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator in cadrul firmei de recrutare Manpower, al treilea jucator de pe piata locala de recrutare, cu afaceri de 12,6 mil. euro anul trecut.

Potrivit unui studiu al Manpower, pe tot parcursul anului 2009 angajatorii si-au redus din intentiile de angajare, in special cei care activeaza in sectoare precum energie electrica, gaze si apa, agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, constructii, comertul cu ridicata si cu amanuntul, industria prelucratoare, industria extractiva si transport, depozitare si comunicatii.

"In aceste sectoare, angajatorii au raportat scaderi considerabile privind angajarile, sugerand o perioada extrem de dificila pentru cei care au fost in cautarea unui loc de munca. In acelasi timp, in prima parte a anului 2009 angajatorii din sectorul de activitate finante, asigurari si servicii de afaceri au avut o perioada favorabila angajarilor", mai spune Nechifor.

 

Numai cinci angajatori au facut peste 400 de noi angajari. Citeste continuarea in Ziarul Financiar!