Astfel, salariau mediu net a fost de 3.790 lei in fabricarea produselor din tutun si de 855 lei in hoteluri si restaurante, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Salarial mediu brut a fost de 1.944 lei, cu 1% mai mic decat luna precedenta.

Cele mai semnificative majorari ale salariilor s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), de 30,4%, si in fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.

Vrei sa muncesti in strainatate? Vezi topul celor mai mari salarii castigate de romani afara!

De cresteri peste 8% au beneficiat salariatii din sectorul fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (8,4%) si cei din prelucrarea lemnului (8,3%).

Totodata, majorari intre 4% si 5% au avut loc in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor si intre 3% si 4% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Scaderile salariului mediu net au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Unde poti sa castigi si de 20 de ori mai mult ca in Romania! Topul salariilor si a ofertelor de joburi in Europa!

Cele mai semnificative reduceri, intre 9% si 13%, au fost inregistrate in telecomunicatii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

De asemenea, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate s-a efectuat scaderi ale castigului salarial mediu net între 3% şi 4%.