Andreea Paul Vass a declarat, pentru incont.ro, ca in prezent se lucreaza la nivelul Ministerului Muncii la modificarea sistemului indemnizatiilor sociale, inclusiv cea pentru cresterea copilului.

Variantele pentru modificarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt fie sa se reduca procentul de 85% cu 15%, fie sa se stabileasca o suma fixa, asa cum a fost pana in urma cu doi ani.

Potrivit unor surse, citate de Mediafax, presedintele Traian Basescu le-a spus sindicatelor, la intalnirea de duminica, de la Palatul Cotroceni, ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la o suma fixa, renuntandu-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Masura ar fi luata in considerare de autoritati pentru ca s-ar fi ajuns la concluzia ca banii platiti in prezent pentru indemnizatia de crestere a copilului ar reprezentan o suma prea mare, in conditiile in care in perioada urmatoare ar trebui facute reducere la cheltuielile bugetare. Potrivit lui Vass, in prezent se platesc aproximativ 198 demilioane de lei pentru aceste indemnizatii.

Potrivit legii, parintii care aleg sa-si ia concediul de doi ani pentru cresterea copilului primesc o indemnizatie lunara egala cu 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat inaintea nasterii. Indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 de lei, dar este plafonata la valoarea de 4.000 de lei.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, in luna martie, 193.000 de persoane primeau indemnizatia pentru cresterea copilului, suma totala acordata de stat fiind de aproape 190 de milioane de lei.

Surse guvernamentale au declarat, pentru incont.ro, ca Guvernul lucreaza si la taierea altor alocatii si ajutoare sociale, singurele exceptii fiind alocatia pentru copii, cele pentru persoanele cu handicap si pentru insotitorii acestora,si venitul minim garantat. Trusoul pentru nou nascuti va fi acordat numai persoanelor "care au cu adevarat nevoie", a explicat Vass.

Selectia s-ar putea face in functie de salariul minim, sau in functie de salariul mediu, sau chiarin functie de un cos minim calculat pe familie, in functie de numarul membrilor.
Potrivit lui Vass exista si ajutoare sociale care vor fi eliminate total. 

Executivul are in vizor si scaderea ajutoarelor acordate refugiatilor, alocatiile pentru copiii in plasament, trusoul pentru nou-nascuti sau ajutoarele pentru veteranii de razboi.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, pe de alta parte, ca ajutorul pentru persoane cu handicap si indemnizatia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subventii fiind un subiect de "analiza, reducere sau anulare".

Memorandului semnat de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International prevede “o reducere cu 15% a tuturor prestaÅ£iilor sociale, inclusiv a pensiilor si a alocatiilor de somaj”.