Primii loviti de aceasta masura a Guvernului sunt profesorii. Urmeaza angajatii din sanatate sau din administratia publica.
Cei mai multi bugetari vor vedea ca au pierdut un sfert din leafa intre 10 si 15 august. Atunci primesc banii pentru luna iulie, luna in care a intrat in vigoare actul normativ privind reducerea cheltuielilor bugetare.
In total, Guvernul vrea sa economiseasaca prin aceste reduceri peste un miliard de euro.
Singurii care vor fi exceptati sunt cei care, in urma diminuarii, ar ramane cu mai putin de 600 de lei, respectiv salariul minim pe economie. Sunt totusi zeci de mii de salariati care vor trebui sa se descurce doar cu atat.
Reducerea de 25% nu este prima lovitura pe care bugetarii o primesc in mai putin de un an. De altfel, directorii institutiilor se tem ca in ritmul acesta vor ramane fara oameni.
La stat lucreaza peste 1.300.000 de angajati. Reducerea salariilor pentru toti va aduce la buget o economie de 4,5 miliarde de lei.
In acelasi timp, exista si o veste buna: Salariile bugetarilor vor creste anul viitor in medie cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, dar cu conditia eliminarii celui de-al 13-lea salariu, iar o posibila majorare suplimentara poate fi decisa la finalul restructurarii sectorului public, in functie de rezultatul acestui proces!
Declaratia ii apartine premierului Emil Boc, care a spus, miercuri, la postul public de radio, ca aceasta situatie salariala rezulta din analizele Ministerului Finantelor.
"In 2011, salariile bugetarilor vor creste in raport cu diminuarea pe care au suferit-o acum, de 25%. Daca nu se acorda al 13-lea salariu, asa cum exista prevazut, putem avea din start pentru 2011 o crestere a salariilor, in raport cu cele diminuate, cu 10%. In functie de succesul procesului de restructurare, vom putea sa avem o crestere a salariilor in medie si cu mai mult de 10%, si vom vedea asta la sfarsitul procesului de restructurare", a punctat Boc.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, ca fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%, pentru care ramane insa de stabilit cum va fi distribuita, in baza sistemului unitar.
Marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca salariile din sistemul bugetar ar putea reveni incepand de anul viitor, in trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.
Salariile din sectorul bugetar au scazut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizand asftel reducerea cheltuielilor bugetare, in incercarea de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8% convenita cu FMI.
Memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, prezentat in luna mai, prevede ca Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public, masura ce va fi prevazuta in bugetul pentru 2011.
Ulterior, ministrul Finantelor a declarat ca salariile bugetarilor ar putea creste anul viitor cu 7% in medie pe tot sectorul public, in conditiile in care vor fi concediati 70.000 de angajati si nu se va renunta la al 13-lea salariu.