Pe langa lucrurile mai mult sau mai putin traznite pe care le inventeaza despre ei, cea mai frecventa greseala pe care o fac candidatii in CV-urile lor este sa uite sa treaca lucruri esentiale. Cum ar fi datele de contact!

Potrivit unui sondaj realizat de careerbuilder.com pe un esantion de 700 de recrutori din Marea Britanie, de departe cele mai ilare informatii din CV-uri au fost, intr-un caz, ca se respectivul se trage direct din vikingi sau, in alt caz, ca este “Stapanul Timpului si al Universului”, scrie The Telegraph.

Un alt candidat a atasat, din greseala, fotografia altcuiva la propriul CV, punand intr-o mare incurcatura rectrutorul la interviu, in timp ce altul a trecut in CV doar numele si datele de contact cu msesajul “Vreau un job”.

Alte situatii care i-au lasat pe directorii de resurse umane fara replica au fost scrierea CV-ului de mana, pe o hartie rupta dintr-un caiet liniat sau CV-ul trimis de un candidat de pe o adresa de mail cu numele “lovesbeer” (iubeste berea).

Dar daca unele dintre aceste greseli mai sunt trecute cu vederea de catre recrutori, fiind puse pe seama emotiilor, ceea ce urasc acestia cel mai mult si nu vora ccepta nisiodata sunt greselile de ortografie, CV-urile neingrijite, scrise in graba, fara cap si fara coada.

In acelasi timp, in ultimii ani de criza economica, scrisoarea de intentie a devenit o necesitate, aceasta ajutandu-l pe angajator sa-si dea seama mai bine de calitatile viitorului salariat.

Recrutorii nu agreeaza nici CV-urile care se intind pe trei pagini sau mai mult, cele care nu sunt structurate sau cele care listeaza doar obiective, dar nu si realizarile profesionale de pana atunci.

In schimb, le atrag atentia in special calitatile de comunicare si de folosire a calculatorului, precum si abilitatile de rezolvare a situatiilor punctuale (de aceea este bine ca CV-ul sa contina si relatari, pe scurt, a diferitelor situatii de criza prin care au trecut candidatii si cum le-au rezolvat).

O treime dintre recrutori sustin ca parcurg un CV intr-un minut sau mai putin, in timp ce unul din zece spune ca aloca mai putin de 30 de secunde citirii unui CV. Din nefericire pentru cei carora le place sa-si “infloreasca” CV-ul, un sfert dintre specialisti recunosc imediat o minciuna, motiv pentru care CV-ul respectiv ajunge direct in cosul de gunoi.

Citeste si:

"De ce ai fost dat afara?" sau "Ai accepta o taiere de salariu?" Ce raspunzi la cele mai grele intrebari de la interviu?
Intrebari abuzive, pe care angajatorul NU are voie sa ti le puna la interviu
Primul Curriculum Vitae a aparut in urma cu 500 de ani! Istoria CV-ului, de la Da Vinci la Facebook si LikedIn!