Angajatii in varsta din Europa evita sa se pensioneze, speriati de criza
angajati
Angajatii in varsta din Europa evita se se pensioneze din cauza crizei economice. Ponderea celor de peste 55 de ani pe piata muncii este in crestere la nivelul Uniunii Europene, ceea ce poate provoca un conflict intre generatii, avand in vedere somajul ridicat din randul tinerilor, relateaza Bloomberg.
"Din punct de vedere financiar, pensionarea nu este o optiune. Ma gandesc sa lucrez cel putin pana la 66 de ani", a declarat Jean-Luc Guillaume, in varsta de 61 de ani, biolog la Sanofi, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.
Guillaume face parte dintr-o generatie de europeni care se pensioneaza mai tarziu, din cauza celei mai grave crize economice din ultimii 70 de ani si a majorarii varstei de retragere.
Cresterea varstei de pensionare imparte analistii in doua tabere, unii care sustin ca acest fapt nu reduce oportunitatile de angajare pentru tineri, iar altii care au o opinie contrara. Somajul in randul tinerilor depaseste in UE 20%.
"Chiar daca nu sunt intotdeauna multumiti, varstnicii raman in activitate mai mult decat se obisnuia. Tinerii suporta greutatile crizei", a declarat Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetari din Gutersloh, in Germania.
In perioada 2000-2010, ponderea persoanelor de peste 55 de ani active pe piata muncii a crescut in toate tarile UE, cu exceptia Portugaliei si Romaniei, potrivit datelor Eurostat. Tendinta pare sa fi continuat in majoritatea tarilor in 2011, a aratat Thode.
Problema are ramificatii politice. Beppe Grillo, comic italian transformat in politician, s-a folosit de nemultumirea provocata de masurile de austeritate si cresterea varstei de pensionare pentru a promova un partid politic care la alegerile generale din primavara anului viitor ar putea obtine, potrivit sondajelor, 18% din voturi. Acest partid a castigat si alegerile locale din nordul Italiei.
Cresterea varstei de pensionare la 67 de ani va tine tinerii in afara pietei muncii, sustine Grillo. In deceniile trecute, liderii politici s-au folosit de acest argument, iar in perioadele de criza angajatii varstnici isi pierdeau locurile de munca, deseori incurajati de programele de pensionare anticipata, prin care se facea loc pe piata tinerilor.
De aceasta data, tarile sunt presate sa reduca cheltuielile programelor de pensii finantate de stat. Politicienii au marit varsta de pensionare, au aprobat legi care combat discriminarea din cauza varstei si au renuntat la programele de pensionare anticipata.
In urma cu 17 ani, la agentia de angajari temporare Kelly Services cea mai mare grupa de varsta plasata in SUA si Europa era sub 30 de ani. In prezent, cel mai mare segment este de peste 50 de ani pe ambele continente, a explicat Carl Camden, directorul general al companiei. Camden este ingrijorat ca aceasta schimbare de tendinta poate provoca un conflict intre generatii.
In 1995, Italia a renuntat la indexarea pensiilor, reducand atractivitatea pensionarii rapide. In acest an, premierul Mario Monti a marit numarul minim de ani necesari pentru obtinerea unei pensii, iar varsta de pensionare va fi majorata de la 65 de ani la 66 de ani in 2018.
Rezultatul este ca ponderea persoanelor cu varste de 50-64 de ani active pe piata muncii a crescut la 49,6% in 2011, de la 47,3% in 2008. In Franta, majoritatea optiunilor de pensionare anticipata au fost eliminate in 2003, iar in 2010 varsta minima de pensionare a fost marita de la 60 de ani la 62. Ca si in Italia, ponderea lucratorilor in varsta a crescut, de la 55,4% in 2008 la 56,5% in acest an. La trei ani de la declansarea crizei datoriilor suverane in zona euro, regiunea se indreapta spre recesiune, iar rata somajului a atins in august 11,4%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei uncie. Pentru cei cu varste sub 25 de ani, rata somajului este de 22,8%.
Pe acelasi subiect: