Ultimul accident de munca mortal, care s-a produs in Capitala, in urma cu doua zile, a adus din nou in discutie riscurile la care se supun muncitorii din Romania si cauzele pentru care acestia ajung sa-si piarda viata la locul de munca.

Fie ca muncesc la negru si nu dispun de toate echipamentele cerute de lege, fie ca institutiile statului nu fac controlee riguroase, bilatul trist al anului 2009 a fost de 276 de persoane care au murit la locul de munca.

Datele Inspectiei Muncii arata ca, anul trecut, cei mai multi muncitori au murit in Bucuresti, iar cei mai predispusi sunt cei care au o vechime de pana la cinci ani.

Daca in urma cu cativa ani, minele erau cele care “inghiteau” cei mai multi muncitori, de ceva vreme acestea au fost devansate de contructii, unde s-au inregistrat anul trecut aproape un sfert din totalul deceselor in accidente de munca. Al doilea domeniu in care s-au produs cele mai multe accidente de munca mortale au fost transporturile, urmate de industria prelucrarii lemnului, silvicultura si comert cu ridicata.

Ocupatia cel mai frecvent intalnita in randul persoanelor accidentate in munca a fost cea de lacatus mechanic (4,6%), urmata de cea de muncitor necalificat la demolarea cladirilor (3,9%) si de miner in subteran (3,8%).

Ponderea cea mai mare in numarul accidentatilor, din punctul de vedere al varstei, au avut-o accidentele in randul persoanelor intre 40 si 50 de ani. Cu toate acestea, datele centalizate de Inspectia Muncii arata ca cei mai predispusi la a fi accidentati la locul de munca sunt cei care au o vechime mai mica de cinci ani.

Anul trecut s-au produs 3.476 de accidente de munca, in care si-au pierdut viata 276 de muncitori.

Vezi mai jos orasele/judetele in care s-au produs cele mai multe accidente de munca in 2009

Oras/Judet
Numar accidentati
Pondere in total
Bucuresti 495 14,2%
Petrosani 296 8,5%
Constanta 155 4,5%
Timis 142 4,1%
Prahova 123 3,5%
Brasov 116 3,3%
Galati 115

3,3%

Sursa: Inspectia Muncii