Romania are la dispozitie din partea Uniunii Europene pana in 2013 un munte de bani. Paradoxal pana acum am varsat la bugetul comun dublu fata de cat am incasat.

"Pana acum nu am reusit sa atragem decat 1,3 miliarde de euro in trei ani, 2007-2009 ,in conditiile in care contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene a fost dubla - aproape de 3,2 miliarde de euro", explica Adriana Rosoga, redactor la Ziarul Financiar.

Birocratia pare sa ramana principala piedica in accesarea fondurilor nerambursabile.

"Depui un proiect, astepti zece luni pana primesti un raspuns, dupa ce primesti raspunsul de aprobare, inca vreo sapte luni pana semnezi contractul, si dupa ce ceri banii pe care i-ai cheltuit deja, mai astepti patru-cinci luni, in loc de 45 de zile, ca sa-ti recuperezi banii", spune Sinziana Dobre, director al Centrului de Resurse pentru Participare Publica.

Astazi Emil Boc a primit o scrisoare semnata de reprezentantii a peste 100 de organizatii neguvernamentale, care se plang ca cei din Executiv vorbesc mult fara sa faca ceva concret pentru a rezolva problemele  firmelor.

"Pentru unul dintre programele operationale, cel care se ocupa de dezvoltarea  resurselor umane, de toate cele cateva sute de contracte se ocupa o singura persoana in departamentul de contractare", sustine Sinziana Dobre.

Premierul Emil Boc a stabilit in urma cu cateva zile ca gradul de absorbtie al fondurilor europene sa fie un  crieteriu de evaluare al ministrilor din cabinetul sau.