Pragul de detinere la SIF-uri ar putea fi eliminat, iar la operatorii de piata, majorat la 20%. Petrescu: Proiectul va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania
Pragul maxim pentru detinerile de actiuni la SIF-uri, in prezent de 5%, va fi eliminat, iar actionarii societatilor vor putea stabili o limita in acest sens, in timp ce plafonul pentru participatiile la operatorii de piata va creste de la 5% la 20%, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Finantelor Publice.
Actiunile SIF-urilor si cele ale Bursei de Valori Bucuresti au crescut puternic in deschiderea sedintei de marti si au sustinut evolutia pietei, alimentate de propunerea MFP.
Documentul vizeaza modificarea si completarea Legii nr.297/2004, privind piata de capital, si este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru, condus de catre Bursa de Valori Bucuresti, din care fac parte atat reprezentanti ai pietei de capital, cat si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Banca Nationala a Romaniei, precum si ai Ministerului Finantelor Publice.
"Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Raspundem astfel unor mai vechi asteptari ale pietei. Modificarile pe care le vom aduce vizeaza, in principal, adaptarea normelor nationale in scopul asigurarii unui tratament unitar si echitabil pentru investitori. Ma refer atat la investitorii locali, cat si la cei straini, respectiv la investitorii majoritari si la cei minoritari", a afirmat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
In cazul in care actele constitutive ale unei SIF prevad limitari de detinere, raportate la capitalul social al respectivei societati sau a drepturilor de vot aferente, in termen de maximum 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ se va convoca adunarea generala extraordinara a actionarilor, care va hotari cu privire la mentinerea, eliminarea sau modificarea respectivelor prevederi.
La fel ca in prezent, exercitiul dreptului de vot este suspendat pentru titlurile detinute de actionarii care depasesc limitele stabilite. Ei trebuie sa informeze in trei zile lucratoare societatea ASF si piata reglementata pe care se tranzactioneaza actiunile, iar in trei luni de la depasirea limitei stabilite de actionarii SIF sunt obligati sa vanda detinerile care depasesc pragul, se arata in proiect.
In privinta operatorilor de piata, limita creste de la 5% la 20%, si se pastreaza prevederea ca niciun actionar sa nu detina, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.
"Orice achizitie de actiuni ale operatorului de piata care conduce la o detinere mai mare sau egala cu 5%, 10%, 15%, respectiv cel mult egala cu 20% din totalul drepturilor de vot va fi notificata operatorului de piata in termenul stabilit prin reglementarile ASF si este supusa in prealabil aprobarii ASF. Orice instrainare de actiuni ale operatorului de piata care va conduce la scaderea sub oricare dintre pragurile de detinere mentionate va fi notificata operatorului de piata si ASF, in termenul prevazut de reglementarile emise de ASF", potrivit proiectului de lege.
Printre aspectele vizate de proiectul de lege se numara si facilitarea accesului la piata de capital romaneasca, respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende, guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, inclusiv raportarea informatiilor relevante pentru participantii la piata si simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni.
De asemenea, proiectul propune eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF-urilor si ale operatorilor de piata a unor prevederi restrictive referitoare la conditiile de intrunire a cvorumului si de adoptare a hotararilor adunarilor generale ale actionarilor, care fac dificila desfasurarea acestora. In acelasi timp, se urmareste cresterea bazei de investitori institutionali din Romania si motivarea populatiei sa investeasca direct sau indirect in instrumente financiare listate, potrivit MFP.