"Aurul, autoturismele electrice, energia şi sectorul financiar au dominat preferinţele românilor de investiţii în pieţe internaţionale, iar aceste alegeri sugerează în general o dorinţă de asumare a unor riscuri mai mari, în sectoare volatile sau cu mişcări puternic în trend, în speranţa unor rezultate consistente. Scorul titlurilor cu risc ridicat vs. titluri relativ mai puţin riscante pare a fi fost de 9 la 1. iShares Physical Gold, NIO Inc şi Tesla Inc (US) au fost printre preferatele investitorilor XTB în România, în 2020. Opt din zece cele mai tranzacţionate instrumente internaţionale cu deţinere la XTB, de către clienţii din România, au fost acţiuni cu deţinere, iar două au fost ETF-uri", se menţionează într-un comunicat de presă al companiei.

Conform analizei de specialitate, preferinţele românilor arată nuanţe interesante, în tendinţele globale, cu locuri de top pentru Tesla şi Nio, acesta din urmă cel mai vizibil competitor din China pentru compania americană.

"Pe de altă parte, dorinţa de siguranţă, ilustrată de locul unu deţinut de un ETF pe aur, nu reprezintă decât o imagine parţială a investitorilor români. Pentru mulţi dintre aceştia, apetitul speculativ a fost foarte ridicat: pe poziţiile 4, 5, 8 şi 9 se află companii din sectorul energie/petrol şi gaze, cu un parcurs deosebit de volatil, într-un an cu totul ieşit din comun. Callon, asupra căreia planau semne multiple de întrebare după prăbuşirea preţurilor petrolului WTI, a ajuns pe 15 ianuarie la un preţ de 3 ori mai mare faţă de minimele anului anterior, iar Transocean la un nivel de aproape 4 ori mai mare. Alte companii, precum Oasis sau Noble au trecut prin restructurare sau au fost foarte aproape de insolvenţă. În general, putem vorbi de un apetit foarte ridicat pentru risc, şi pentru titluri considerate a fi 'chilipiruri', dacă ne gândim la DB, banca asupra căreia pierderile şi scandalurile imprimaseră o tendinţă descendentă multianuală şi care ajunsese la aproape 95% scădere din vârful din 2007 până în minimul anului trecut (de atunci a recuperat aproape 100%)", a explicat Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

La sfârşitul anului 2020, investitorii XTB din România aveau acces la peste 4.000 de instrumente financiare, dintre care 2.000 erau acţiuni, iar restul CFD-uri.

În prezent, brokerul oferă acces la 17 burse internaţionale, inclusiv Bursa de la New York (NYSE, peste 1.300 de companii) şi Bursa din Varşovia (GPW, 282 de companii).

În primele trei trimestre din anul anterior, XTB a deschis, în total, peste 73.000 de conturi noi, iar rulajul trimestrial în acţiuni, în valoare nominală, pentru această perioadă, a fost în medie de aproape 289 milioane de dolari.

XTB este o casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia şi lider de piaţă în România pe burse internaţionale, cu o prezenţă pe 12 pieţe din Europa şi America de Sud.