Cei 3 protagonisti ai finalului de saptamana care au declansat cutremurul pe burse. Euro, in picaj si astazi
Divergentele dintre liderii europeni, privind strategia de solutionare a crizei datoriilor de stat, au continuat sa impinga in jos bursele si moneda euro in sedinta de luni, dupa scaderi puternice peste noapte pe pietele asiatice.
Protagonistii sfarsitului de saptamana au fost cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy si ministrul francez al Finantelor, Pierre Moscovici. Declaratiile lor subliniaza atat dificultatile de ordin politic care impiedica statele din zona euro sa stabileasca un plan anticriza decisiv, cat si izolarea liderului german in dezbaterea ideologica privind cea mai buna abordare a problemelor economice si financiare cu care se confrunta blocul monetar.
Mariano Rajoy a afirmat, sambata, ca liderii europeni ar trebui sa consolideze masurile si mecanismele de sprijinire a bancilor din zona euro, potrivit Bloomberg. Declaratia liderului de la Madrid se adauga presiunilor asupra Germaniei de a accepta idei noi pentru rezolvarea crizei din zona euro, dincolo de masurile de austeritate care au contribuit la revenirea economiei europene in pragul recesiunii.
Intr-o adresare separata, Angela Merkel a afirmat, in aceeasi zi, ca nu va accepta sub nicio forma ideea unor obligatiuni comune la nivelul zonei euro, garantate de Germania.
Pierre Moscovici, ministrul de finante al Frantei, a declarat duminica la postul de radio RTL ca bancile-problema din zona euro ar trebui sprijinite prin Mecanismul European de Stabilitate - fondul permanent de urgenta al blocului monetar - si nu prin guvernele nationale. "Trebuie sa ne orientam spre o uniune bancara", a afirmat oficialul francez.
Saptamana trecuta, un oficial apropiat Angelei Merkel a afirmat ca orice solicitare de ajutor destinat bancilor trebuie sa vina din partea guvernelor, care trebuie sa-si asume pozitia de garantori.
Intre timp, pietele se pregatesc pentru deteriorarea crizei bancare din Spania si pentru eventuala iesire a Greciei din zona euro, care va fi decisa probabil de alegerile generale din 17 iunie.
Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut in prima parte a sedintei de luni cu 0,4%, iar moneda euro era in scadere cu 0,1% fata de dolari, la 1,2418 dolari, aproape de minimul ultimilor doi ani.
Pietele asiatice au inregistrat de asemenea corectii in prima sedinta a acestei saptamani. Indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut luni 2,3%.
Indicele general Topix al bursei de la Tokyo este la cel mai scazut nivel din 1983, dupa datele dezamagitoare privind piata fortei de munca din SUA si sectorul serviciilor din China, care au antrenat ingrijorarea investitorilor fata de perspectivele de crestere economica.
Totodata, Ciprul pare ca se apropie rapid de un acord de finantare externa, daca nu se va reusi recapitalizarea Cyprus Popular Bank, a declarat duminica Panicos Demetriades, membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene.
Dobanda obligatiunilor Germaniei cu maturitatea la doi ani a coborat sub zero pentru prima data saptamana trecuta, investitorii preferand siguranta titlurilor germane in defavoarea perspectivelor de profit.
Randamentul obligatiunilor Spaniei cu scadenta la zece ani a depasit 6,5%, apropiindu-se de pragul critic de 7% la care Grecia, Portugalia si Irlanda au cerut finantare externa.
Sursa: Mediafax