10.000 euro nerambursabili de la Guvern, pentru deschiderea unei afaceri. In ce conditii se acorda finantarea
Facilitatile rezervate tinerilor la deschiderea primei firme au fost extinse pentru toate persoanele. Fondurile nerambursabile in limita a 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea planului de afaceri si garantia statului in limita a 80%, dar nu mai mult de 80.000 euro, din valoarea unui credit bancar, vor fi acordate tuturor persoanelor care vor sa deschida prima firma, nu doar tinerilor. Decizia a fost aprobata de Guvern saptamana trecuta.
Masura a fost prezentata Executivului sub forma unei ordonante de urgenta, dar Guvernul a decis ca actul normativ sa fie transformat in proiect de lege, care sa fie aplicat doar dupa ce este aprobat si de Parlament.
Actul normativ modifica OU 6/2011 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.
"Proiectul de act normativ adoptat de Guvern elimina conditia de varsta maxima pentru a permite accesul intreprinzatorilor la facilitatile acordate, prin inlocuirea in textul legislativ a sintagmei «intreprinzatori tineri» cu sintagma «intreprinzatori debutanti in afaceri»", potrivit Executivului.
La inceputul lunii martie, noul ministru pentru IMM si Turism, Florin Jianu, a declarat ca una dintre prioritatile mandatului sau este de a da posibilitatea oricarui roman care nu a avut o firma sa infiinteze una, prin extinderea facilitatilor oferite de programul intreprinzatorului debutant.
"Se elimina toate barierele care erau pana acum, se acorda sprijin financiar nerambursabil pentru pornirea unor afaceri, garantii acordate de Fondul National de Garantare, scutirea de la plata taxelor pentru operatiuni de inmatriculare", a spus premierul Ponta, miercuri.
Legislatia in vigoare stabileste ca tinerii care isi deschid prima firma beneficiaza de o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri pentru care face dovada surselor de cofinantare, de garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul in lei, precum si de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 angajati pe perioada nedeterminata si de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului pentru inregistrarea microintreprinderii.