Grecia prabuseste pietele de capital. Bursele si pretul petrolului, in picaj dupa anuntul premierului elen privind referendumul VIDEO
UPDATE. Actiunile bancilor franceze si altor institutii de credit cu expunere pe Grecia sau alte state cu probleme financiare din zona euro au scazut puternic marti, dupa ce premierul elen, George Papandreou, a declarat ca va supune la referendum un pachet de ajutor financiar extern, scrie Reuters. Si actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de marti in scadere puternica, urmand tendinta negativa din Europa.
Daca grecii resping programul de imprumuturi externe si masuri de austeritate, rezultatul va fi un "faliment dur", cu pierderi de circa 75% in cazul bancilor.
Anuntul sefului guvernului de la Atena a amplificat riscul unui faliment dezordonat al Greciei si a afectat bursele, dar mai ales cotatiile bancilor europene.
Daca votantii resping un program de imprumuturi externe si masuri de austeritate, foarte nepopular in randul grecilor, rezultatul ar putea fi un "faliment dur", care ar cauza bancilor pierderi de circa 75% din valoarea obligatiunilor elene pe care le au in portofoliu, ar declansa plata de asigurari impotriva default-ului si ar creste amenintarea unui risc sistemic, considera Andrew Lim, analist pentru sectorul bancar la compania Espirito Santo.
"Daca vom avea un faliment dur in Grecia va exacerba situatia Spaniei si Italiei. Amplifica problema ca Italia ar putea urma aceeasi cale si asta este adevaratul risc", a spus Lim.
Bancile franceze Societe Generale, Credit Agricole si BNP Paribas se aflau in scadere cu 11,85%, 11,35%, respectiv 10% la ora 10:50. Institutiile de credit din Franta sunt cele mai expuse la Grecia prin investitiile in obligatiuni guvernamentale dar si prin creditele acordate sectorului privat.
In Grecia, actiunile Piraeus Bank au pierdut 15,66%, ATEbank 12,5%, EFG Eurobank 10,5%, National Bank of Greece 9,95%, iar Alpha Bank 8,33%.
Pe bursa de la Milano, cotatia UniCredit a coborat cu 8,08%, iar cea a Intesa Sanpaolo cu 8,67%, in timp ce in Germania titlurile Commerzbank au scazut cu 9,66% si cele ale Deutsche Bank cu 7,96%.
Bancile austriece Erste si Raiffeisen au inregistrat declinuri de 8,77%, respectiv 8,76%.
Scaderi importante au avut loc si in Marea Britanie, Barclays cu 9,88% si RBS cu 8,17%, in timp ce HSBC a coborat cu numai 2%, in timp ce in Spania, actiunile Santander au pierdut 4,78%, iar cele ale BBVA 5,65%.
Wall Street a deschis in scadere puternica
Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de marti in scadere puternica, urmand tendinta negativa din Europa, din cauza temerilor legate de anuntul neasteptat al Greciei privind organizarea unui referendum asupra ultimului pachet de ajutor financiar extern, noteaza Reuters.
Piata a fost influentata si de date economice sub asteptari din Asia, unde activitatea fabricilor din principalele tari exportatoare a scazut in octombrie din cauza cererii mai mici din Europa.
Indicele Dow Jones a coborat cu 2,17%, Standard & Poor's 500 cu 2,67%, iar Nasdaq cu 2,91%.
Pretul petrolului a scazut marti cu peste 3 dolari, dupa ce decizia Greciei de a organiza un referendum privind noul program de salvare a provocat panica pe burse, informeaza Reuters.
Piata a fost influentata negativ si de date din China referitoare la incetinirea activitatilor in industrie, din cauza scaderii cererii in Europa.
Anuntul Greciei a luat prin surprindere pietele financiare, iar euro s-a depreciat cu peste 1,8%, la 1,3622 dolari pe unitate, cel mai redus nivel dupa 12 octombrie, pe platorma de tranzactii EBS.
Bursele de actiuni si de marfuri sunt in scadere la nivel mondial.
Investitorii sunt ingrijorati ca decizia Greciei de a organiza un referendum va submina eforturile Europei de a opri extinderea crizei datoriilor in zona euro si va pune in pericol alte economii din regiune.
La ora 13:26 GMT, petrolul Brent cu livrare in decembrie, de referinta la bursa din Londra, era tranzactionat in scadere cu 3,46 dolari, la 106,10 dolari pe baril.
Pretul petrolului Brent a crescut cu 6,6% in octombrie, cel mai mare avans dupa cel din aprilie. In septembrie, cotatia petrolului Brent a scazut cu 10,5%.
Cotatia petrolului destinat pietei americane a pierdut 4,02 dolari, la 89,17 dolari pe baril, dar apoi a revenit la circa 89,7 dolari pe baril.
In octombrie, pretul petrolului american a avansat cu 17,7%, cel mai mare avans dupa cel din mai 2009.
Citeste si:
Mai multe despre:
#criza datoriilor din zona euro#falimentul Greciei#masuri de austeritate#referendum Grecia#UE
Pe acelasi subiect: